טוב ששאלתם – אני גם אוהב מאוד לטייל

רק על עצמי לספר ידעתי

ירעם נתניהו, גר בבת ים, יועץ לשון, מרצה ללשון במכללת ליפשיץ וכותב מפתח במטח – המרכז לטכנולוגיה חינוכית. אני גם מייעץ לשונית לחברת התקליטים הליקון (במילים אחרות: לפעמים אני מקבל מהם את מילות השיר לפני ההקלטה כדי לייעץ לשונית).

רגע של היסטוריה תעסוקתית: הייתי יועץ הלשון בטלוויזיה החינוכית (החלפתי את יועץ הלשון המיתולוגי נתן נחמיאס, ואח"כ הוא החליף אותי – איך שגלגל מסתובב :-)), ועורך לשון במקומונים של מעריב (עוד כשהיו לו מקומונים).

ורגע של היסטוריה השכלתית-מקצועית: למדתי תואר ראשון ושני במחלקת ללשון העברית וללשונות השמיות באונ' בר אילן, וכמו כן למדתי עריכת לשון והוראת לשון בבר אילן.

וגם על השם לשוניאדה והשם קולולושה לספר ידעתי

לשוניאדה – חיפשתי שֵם שגם כולל את המילה "לשון" כך שמיד יבינו במה האתר עוסק, גם שם שהוא גם מילה אחת, גם שם שמשדר משהו גדול (כמו אולימפידה) וגם משהו חגיגי (כמו תימניאדה). התוצר: לשוניאדה. שם שהציע לי חבר טוב בשם אייל שלמה.

קולולושה – גדלתי בבת ים, וכשהייתי קטן, למי שהיו הרבה גוֹגוֹאים או הרבה סוכריות ושרתה עליו רוח-הנדיבות, היה זורק את הסוכריות או הגוֹגוֹאים באוויר במעין הפקר שאומר – שכעת הם נחלת הכלל ומי שתופס תופס. תוך כדי הזריקה, מי שזרק היה צועק: קולולושה.

לקריאה הזו יש גרסאות אחרות, תלוי בִּמקום המגורים שלכם: יש שצעקו קולולוש ויש קולולו, יש גוגלוש בגימ"ל, ואפילו יש שצעקו שאשה או אוֹרְיָה.

כך או כך, ההסכת קרוי "קולולושה" גם כי "קולולושה" מצטלצל טוב, וגם כי חשוב לי לשדר שהן באתר והן בהסכת (פודקאסט) לא יהיה שיח לשוני המובן רק ליודעי ח"ן. האתר, ובעיקר ההסכת, לא יעסוק בנושאים לשוניים נישתיים מאוד ומעניינים ככל שיהיו, כמו הניב הגליל-מערבי במאה השנייה לפני הספירה למניינם – אלא כאן אציג את העברית במובן ובהֶקשר הרחב שלה, ואציג את העברית כמו שהיא – שפה השייכת לכּלל.

וכמה מילים על ההֶסכּת (הפודקאסט)

בהסכת אני מארח לשיחה דמות הקשורה לעולם העברית. לא, לא רק חוקרים חמורי סבר ואנשים מהאקדמיה ללשון העברית אלא בהסכת יתארחו בדרנים שֶלָשים את העברית כדי להצחיק, יוצרים, אנשי טלוויזיה וכל מי שיכול לעניין וקשור לעברית כך או אחרת.

אם יש לכם הצעות למרואיינים – ספרו לי.

ועוד כמה מילים על הבלוג (יומן רשת*)

אחת לכמה זמן (אני עצמי עדיין איני יודע אחת לכמה) אעלה את הגיגיי או אשטח את תסכוליי (סביר יותר שזה מה שיקרה) בעניינים הקשורים לעברית, לשון, שפה (והינה פרסומת סמויה). אבל לא רק הגיגים ותסכולים יהיו פה אלא גם מידע שישרת אתכם ושיעשיר אתכם. תציצו בבלוג ותבינו על מה אני מדבר.

* החלופה העברית "יומן רשת" לא צלחה, ובעיקר לנוכח השמות "בלוגר", "וולוג" (בלוג מצולם) שהשאירו אבק לחלופה "יומן רשת" (יומנאי רשת? יומן רשת מצולם?). לכן אני משתמש בבלוג דווקא

ועוד מילים אחדות על פינות הלשון

שנת תשע"א הוכרזה כשנת העברית. משרד החינוך הכריז על "מילה ברגע" וביקש כי המורים יפתחו את יום הלימודים במשך כ-5 דקות על מילה מהשפה העברית או טעות לשונית נפוצה. המשרד ביקש זאת מכל המורים, גם אם אינם מורים ללשון.

כדי לסייע למורים כתבתי פינות לשון בתחומי דעת שונים: מתמטיקה, מקרא, מדעים, אזרחות, היסטוריה, גאוגרפיה, והפינות עלו לאתר מטח, והחלטתי לרכז אותן גם כאן.

עוד רגע זה נגמר – כמה מילים על כללֵי הכתיב המלא (חסר הניקוד) באתר

כיוון שחלק מהתוכן באתר מיובא מבמות קודמות שם כתבתי טורים, ביקורות ופינות לשון, אתם תמצאו באתר כתיבה גם על פי הכללים הישנים של הכתיב המלא. חשבתי לעבור על כל הטורים הקודמים ולשנות לפי הכללים החדשים אבל מדובר בעבודה רבה. מובן שברשומות החדשות אני מקפיד לכתוב על פי הכללים החדשים.

התחלתי ולכן אסיים: מידע על הקורס הנרקם

הוא עדיין בהתהוות. חשבתי לפתוח שני קורסים לציבור הרחב: האחד בנושא כללֵי הכתיב המלא (הידוע בשם: כללי הכתיב חסר הניקוד) והשני בנושא כללי הפיסוק.

מובן שהקורסים אינם דורשים ידע מוקדם בלשון, אלא הם מותאמים לכל מי שאין לו רקע בלשון.

כדי שאדע פחות או יותר אם יש משוגעים לדבר, אם מי מכם מעוניין עקרונית – אשמח לדעת על כך.

משפט אחרון – קבוצת הפייסבוק של קולולושה

הרעיון היה לפתוח קבוצת שתלווה את ההסכת אבל די מהר הוא התפתח למקום שבו תוכלו להתייעץ, לשתף, לשאול וכדומה. כדי להשיב בכובד ראש על שאלות לשון שיעלו בקבוצה דאגתי שיהיו בה גם מומחים – ד"ר ניסן נצר מהמחלקה ללשון העברית באונ' בר אילן,  הגב' אילנה טוקטלי – עורכת בכירה בהוצאת ביאליק ולשעבר מרצה לתלמידי עריכת לשון באונ' בר אילן, ומישהי מהאקדמיה ללשון העברית.
קדימה, 
לחיצה קטנה ואתם בקבוצה.

אחרון ודי – תודות

תודה לכרמל שנייר על עיצוב הסמליל של לשוניאדה

תודה לרותי בטינגר על עיצוב הסמליל של קולולושה

תודה למטח על ההסכת קולולושה (ולגדעון פרידמן העורך)

תודה ללאה כהן על העזרה בתכנות של האתר