כמה פעמים ראיתם טקסט שניקדה מורה לתלמידיה בניקוד לא תקין? כמה פעמים שמתם לב לניקוד שגוי בפרסומות, בשלטי חוצות וכדומה? בין התשובה הרבה ובין מעט – יש לאמץ את האמיתה של החומוס: ניקוד מנקדים באהבה או לא מנקדים בכלל.
יש כאלה שאוהבים לנקד כל דבר (כמו דן כנר ורוביק רוזנטל), ויש כאלה שהניקוד מפריע להם. כך או כך, אני מחזיק בדעה הדומה לאמיתה הקשורה בחומוס: ניקוד מנקדים באהבה או לא מנקדים בכלל. דהיינו, אם כבר מנקדים – לנקד כמו שצריך או שלא לנקד בכלל.
ניקוד לא תקין פחות "חשוב", אולי, כשאדם מנקד לעצמו בארבע אמותיו, אבל כשהניקוד הלא תקין הופך לנחלת הכלל – זו כבר בעיה ממש.
לא אחת ראיתי מורות שמנקדות בשגיאות שלטים שנתלים בכיתה וכן טקסטים לתלמידים. לחלק מהמורות השגיאות אינן מפריעות כלל כי "מה זה חשוב, העיקר שהתלמיד יודע לקרוא".
ואם במערכת החינוך המצב בעייתי, על אחת כמה וכמה בעולם הפרסום שמגיע לאלפים ולרבבות של בני אדם.
לעתים יש פרסומות, מודעות ושלטי חוצות שחלק מהטקסט שבהם מנוקד, מכל מיני סיבות (סתם כי הרעיונאי-קופירייטר החליט שהניקוד ימשוך יותר תשומת לב למודעה או כדי למנוע דו-משמעות), ופעמים הרבה הניקוד שגוי!
זה קורה גם לחברות גדולות כמו המשרד להגנת הסביבה (ראו להלן) וכמו yes:
וכמובן גם לחברות קטנות, כמו אלה:
וכמו זו שהגדילה לעשות והצליחה לנקד נח בשבע שגיאות:
עדיין לא הצלחתי להבין מדוע רגע לפני שמנקדים עדיין אנשים לא חושבים על הרעיון לפתוח מילון ולראות מה הניקוד הנכון, ובכך לחסוך את השגיאה.
אם מדובר בעצלות לגשת למדף ולעיין במילון – היום יש מילונים מקוונים. אם זו פשוט חוסר מודעוּת – כדאי שמערכת החינוך תקדיש לכך כמה רגעים. אופס, שכחתי. גם שם אין עם מי לדבר.
אגב, לא תמיד המילון עוזר בהכרע כיצד לנקד. המילון מנקד את צורת היסוד, ואף מציין רבים ונטיות שונות ומצומצמות, אבל רוב המילונים (למעט רב מילים המקוון) אינם מציינים ניקוד של מילת יחס שמצטרפת למילה, כך שתמיד כדאי להתייעץ עם מישהו שיודע ניקוד, כמו בדוגמה הזאת:
לא אחת כשאני רואה שגיאה בניקוד אני דואג ליידע את הגורם האחראי בטעות, ואני מציע לו שלהבא "רק תפתח מילון רגע לפני שאתה מנקד, ובמקרה הצורך תנצל אותי ותצלצל אליי", ותתפלאו – לא אחת הם קשובים ואכן מתקנים.
הינה דוגמה למקרים כאלה:
המסקנה – כדאי להסב את תשומת הלב של המפרסם לניקוד כי ברוב המקרים הם קשובים ומוכנים לשנות.
נ"ב: הינה דוגמה שאינה קשורה לניקוד, אלא לכתיב.
בצד ימין – לפני, בצד שמאל – אחרי.
כתיבת תגובה