מה בין נחישות לעקשנות? אילן חיים פור בטורו "פניני עברית".
מה בין נחישות לעקשנות? הנחישות מבטאת חוזק ותעוזה, ונגזרת מהמילה נחושת. כגון: "מִדַּעְתִּ֕י כִּ֥י קָשֶׁ֖ה אָ֑תָּה וְגִ֤יד בַּרְזֶל֙ עָרְפֶּ֔ךָ וּמִצְחֲךָ֖ נְחוּשָֽׁה" (ישעיהו מח, ד). בלשון המודרנית המילה נחוש היא בעלת משמעות חיובית, שמתארת אדם הדבק במשימה, ואינו נרתע מהתמודדות או קושי. תיאור התעוזה והחוזק מוצא את ביטויו גם בדימוי לסלע: "חִזְּק֤וּ פְנֵיהֶם֙ מִסֶּ֔לַע מֵאֲנ֖וּ לָשֽׁוּב" (ירמיהו ה, ג), או לחלמיש: "שַׂ֤מְתִּי פָנַי֙ כַּֽחַלָּמִ֔ישׁ" (ישעיהו נ, ז)
לעומתו העיקש או העקשן התקבל במשמעות שלילית של אדם חסר פשרות, שאינו מסוגל לוותר לזולתו. בלשון המקרא, המילה עקש משמעו עקום, למשל: "וְאֵ֥ת כָּל־הַיְשָׁרָ֖ה יְעַקֵּֽשׁוּ" (מיכה ג, ט). כך גם לאחר ארבעים שנה שהנהיג משה את ישראל במדבר, ולאחר שהמרו את דבר ה', כינה אותם משה: "דּ֥וֹר עִקֵּ֖שׁ וּפְתַלְתֹּֽל" (דברים לב, ה), כלומר דור שסטה מדרך הישר.
כיצד הורים לילד עקשן עשויים להפוך את המר למתוק, את העקשנות של בנם או ביתם, לגילוי אחריות ובגרות? כמו בכל בעיה, יש לעמוד תחילה על שורשיה ומניעיה, ולברר מהי הסיבה לעקשנות. לעיתים העקשנות מכסה על גורמים אחרים, כמו חוסר בטחון, דימוי עצמי, רצון לתשומת לב, ועוד. כמובן שהתמודדות יעילה עם עקשנות והגעה להבנות, צפויות להצליח לא בעיצומו של התקף עקשנות, אלא בעוד האווירה בבית רגועה ושלווה. עקשנות היא גם ביטוי לצורך בעצמאות. מומלץ להורים לבחון מתי וכיצד ניתן לגלות גמישות לצרכי לילד, בהתאם לגילו, ובכך לתת לו אפשרות לגלות אחריות ושיקול דעת לביצוע המטלה.
25/03/2019 at 11:00 am
תודה, יפה מאד ומעורר מחשבה. הערה אחת: מצח נחושה אינו ביטוי חיובי מכאן שלא תמיד המונח חיובי.