הלשון העברית והמקרא שזורים זה בזה. עולם הלשון יונק בעיקר מלשון המקרא, והמוכּרים שבלשון המקרא אלה פרשיות השבוע. כשמבקשים ממני לומר דבר תורה לפרשת השבוע אני אוהב לומר דבר תורה לשוני – אני גם מדבר על שני עולמות שאני אוהב, גם מעשיר את השומעים בנושאים לשוניים וגם אומר אמירה שרוב הסיכויים שאינם מכירים. הבעיה שבניגוד לדבר תורה רגיל שברגע אפשר למצוא באין-סוף ספרים ואתרי אינטרנט, קשה למצוא דבר תורה לשוני, ולכן החלטתי לסייע בדבר. מיוחד לרגל התחלת התורה מבראשית.

(עדכון אחרון: כ"ו בתשרי תשפ"ב, 2 באוקטובר 2021 למניינם)

לא אחת אני מתארח בשבת אצל חברים ואני יודע מראש שאתבקש לומר דבר תורה באחת הסעודות. כיוון שיש הרבה דברי תורה בינוניים שאנשים אומרים, כיוון שאני איש שאוהב פשט, כיוון שאני אוהב להיות ייחודי ומקורי וכיוון שרוב האנשים אינם בקיאים דיים בתחום הלשון ואני מבין קצת בתחום, כיוון שאני אוהב להעשיר את הידע של אחרים בתחומי העברית וכרגע רוב האנשים אינם בקיאים בתחום – מכל הסיבות הללו אני אוהב לומר דבר תורה לשוני. זה דבר תורה לכל דבר ועניין – עוסקים בפרשה, לעיתים שואלים שאלה על הכתוב או מסבירים בזווית אחרת דברים שלכאורה מוכּרים – אבל מן הזווית הלשונית.

הבעיה שבניגוד לדבר תורה רגיל – שאפשר למצוא בן-רגע באין-סוף ספרים ובאתרי אינטרנט – להכין דבר תורה לשוני מקורי כרוך במאמץ רב ואין הרבה ספרים ש"עושים בשבילי את העבודה". לשם כך החלטתי לכנס את כל הספרים, האתרים ואפילו הסרטונים שכבר עשו את העבודה.

לפניכם מאגר המציג את כל דברי התורה שנכתבו על חמישה חומשי תורה מן הזווית הלשונית (אתם מכירים משהו שלא מופיע כאן? ספרו לי ואוסיף בשמחה).

ספרים

עברית של שבת – בראשית; שמות-ויקרא; במדבר-דברים / ניסן נצר

על הספר: המחבר הגשים לי חלום וענה בדיוק על הצורך שלי בדברי תורה לשוניים ומגוונים לכל פרשה ופרשה.

המחבר בוחר מכל פרשה ופרשה מילים וצירופים שיש בהם עניין מיוחד וחושף את רזי לשון המקרא, מעמיק את הבנת הכתוב בהם ואת דיוקם, ומציג שלל תופעות מעניינות החלות בלשון הקודש, הן בתוך המקרא והן בגלגולי ערכיו עד דורנו.

בין הנושאים בספרים: התפתחותם והסתעפותם של מילים וביטויים בתוך המקרא, מגוון גלגולי משמעות של מילים וצירופים מן המקרא ועד ימינו (כולל הסלנג), ערש לידתן של מילים מודרניות, התבדלותן של מילים נרדפות, הבחנות ראויות בין צמדי מילים, דיוקים בלשון ימינו לאור המקרא, תרומתה הרב-גונית של לשון המקרא לחידושה של העברית ועוד.

יש שלושה כרכים:  כרך א בראשית (201 עמודים); כרך ב שמות-ויקרא (383). כרך ג במדבר-דברים (בתוספת נספח לשוני על חגי ישראל. 436 עמודים).

על המחבר: ד"ר ניסן נצר ז"ל היה מרצה ללשון באונ' בר אילן, מחבר הספר "הניקוד הלכה למעשה", "עברית בג'ינס" ועוד (אתם מוזמנים להאזין להסכת-פודקאסט שבו ראיינתי את ד"ר נצר בנושא "סלנג – שיק או שוק").

ההוצאה: הוצאה פרטית של המחבר.

קנייה: אצל בני ביתו של המחבר: netzernis@gmail.com

דוגמה:


מענה לשון – בראשית; שמות / אליהו גמליאל

על הספר: המחבר חיבר ספרים מושקעים מאוד ומרשימים בהיקפם. בספרים המחבר עובר על (כמעט) כל מילה ומילה בפרשת השבוע ומנתח אותה. עבודת נמלים מרשימה.

עד כה יצאו שני ספרים – בראשית ושמות, וכיוון שספר שמות ראה אור לפני בראשית הם קצת שונים בתוכן. ואתחיל לא מבראשית:

בספר שמות המחבר כותב כך על ספרו: "בו אתן אומר בדרכי הפועל ואבאר היטב דק כל הפעלים שבחומש שמות ועוד אמרות טהורות מספרי מדרשים להטעים הדברים". בספר בראשית המחבר מנתח לא רק את הפעלים אלא גם את השמות ואת משקלם וגם מילות קישור והיחס למשמעיהן. כמו כן, במקומות שיש בהם קושי בהבנת העניין הוסיף המחבר פירוש משפטים ומאמרים שלמים.

ספר שמות מחולק לשני חלקים עיקריים: הפועל וביאור על ספר שמות עצמו.

חלק הפועל כולל את כללי הדקדוק של הפועל, ובו ט"ו פרקים:

השורש; הגזרות; הגופים; הפועל; הזמנים; הדרכים; הבניינים; בניין קל; בניין נפעל; בניין פיעל; בניין פועל; בניין הפעיל; בניין הופעל; בניין התפעל; הזָרוּת.

חלק ספר שמות כולל את 12 הפרשות שבספר שמות, ובכל פרשה ופרשה המחבר מנתח ומבאר כל תיבה – "מאין מובאה ומאין מוצאה, היאך מבטאה והיאך משפטה, לידע ולהכירה בנקל ובמהרה, להזכירה ולהחבירה בלי שינוי ותמורה".

ספר בראשית מחולק להגדרות ומונחי יסוד בעולם הדקדוק (כגון שורש, הגזרות, הגופים, פועל עומד ויוצא, הבניינים, אותיות אית"ן), ולביאור על ספר בראשית. כמו כן הוסיף המחבר שלושה מפתחות: מפתח עניינים מפורט לפי נושאים, מפתח המשקלים ומפתח המילים של כל ספר בראשית.

הספרים מעוטרים במכתבי ברכה מאת הרב יצחק רצאבי, הרב יואב פנחס הלוי, הרב שלמה קורח, הרב מאיר מאזוז, הרב פנחס קורח, הרב עזריה בסיס, הרב שלמה יוסף מחפוד, הרב ניסן שרוני, הרב יגאל יוסף.

ספר שמות: חלק הפועל – 255 עמודים, חלק ספר שמות – תקט"ו עמודים.

ספר בראשית: חלק המפתחות והמושגים – קכ"ד עמודים, חלק ספר בראשית עצמו – 1501 עמודים (הספר עבה אבל כיוון שהמחבר השתמש בנייר מיוחד הוא פחות עבה ממה שמצפים).

המחבר עמל על ספר הפטרות, ומבטיח שבהמשך יראו אור ספרי "מענה לשון" גם על ויקרא, במדבר ודברים.

על המחבר: המחבר של "אמרי לשון" שסקרתי ברשומה הזו.

ההוצאה: הוצאה פרטית (שמות – תשס"ח; בראשית – תשע"ה)

קנייה: ישירות אצל המחבר: eli_gamlieli@walla.com

דוגמה:


הפכים במקרא ובלשון חכמים / אילן חיים-פור

על הספר: הפכים בלשון הקודש לאור המקורות לסדר פרשת השבוע, הנ"ך וספרות חז"ל. בספר מובאים עשרות צמדי מילים – שמות עצם, תארים ופעלים, זהים או דומים פונטית, המשמשים במשמעות הפוכה לחלוטין. במקרים רבים אותם צמדי מילים יונקים מאותו השורש הלשוני (דוגמה להפכים ראו כאן וכאן).

הספר מציג הפכים בכל פרשה ופרשה בחמישה חומשי תורה, וברוב מוחלט של שאר ספרי המקרא. בספר הפכים גם ממעט מסכתות בגמרא, פעם אחת מהזוהר ופעם אחת בלשון ימינו. בסוף הספר יש רשימה של הפכים לפי חלוקה (למשל: שבח וגנאי, תחילה וסוף, קודש וחול) וכן רשימת ההפכים לפי סדר האל"ף-בי"ת.

452 עמודים.

על המחבר: בוגר ישיבת מרכז-הרב בירושלים וכולל מר"ץ במבשרת-ציון, בעל תואר שני בתושב"ע ובתולדות עם ישראל, רב מחנך, מורה לתנ"ך תושב"ע והיסטוריה, ומרצה בתחומי היהדות למורים ולציבור הרחב. עוסק בכתיבת שירה, הגות ומחקר בלשון הקודש. תושב היישוב מורשת בגליל התחתון.

המלצות: הספר מעוטר במכתבי ברכה מהרב יעקב שפירא (ר"י מרכז הרב), הרב אורי כהן (ראש כולל מר"ץ במבשרת ציון) והרב מאיר מאזוז (ר"י כיסא רחמים).

ההוצאה: הוצאה פרטית של המחבר, שבט תשע"ד

קנייה: ישירות אצל המחבר: ilanhp3@gmail.com


דיוקים ודקדוקים בתורה / חיים שרעבי

על הספר: הספר אינו מסודר לפי פרשת השבוע אבל בסוף הספר יש מפתח פסוקים ומשם אפשר לקבל רעיונות לדבר תורה לשוני.

הספר מכוון בראש ובראשונה "לכל לומד והוגה בתורה, המבקש להבין לשונה המיוחדת של התורה בכתיבה בניקודיה ובטעמיה, להתעורר לכל שינוי ולו הקל שבקלים בלשון הכתוב", אבל הוא גם מיועד "לכל לומד ובכל רמה, לתלמידים ולמוריהם בבתי הספר היסודיים והתיכוניים, בסמינרים, במכללות, וגם באוניברסיטאות ובכוללים".

יש 19 פרקים בספר ואלו הם:

חילופים בניקוד (תנועות ושוואים); על אותיות השימוש ; תופעות לשון הקשורות לאותיות הגרוניות; תופעות לשון הקשורות לדגש החזק; בחינת מידת המתאם בין הטעמים לבין הניקוד; על הכינויים לסוגיהם בתורה; על שם המספר בתורה; הסברים לפעלים אשר צורתם – לכאורה – אינה תואמת את זמנם לפי הקשר הדברים; הסברים לצורות בתורה, הכתובות, שלא כרגיל, בכתיב מלא; מלים או שמות בתורה המצויים בניקודים ו/או בכתיבים שונים הטעונים הסבר; פעלים בתורה, שכתיבתם ו/או ניקודיהם מצריכים עיון והסבר; פעלים או שמות החוזרים באותו עניין בצורות (כתיב וניקוד) שונות, או פעלים ממש שונים; תופעות לשון נוספות; דיון והסבר לצורות שמות מיוחדים; דרך השימוש במילת היחס בתורה; צורות מיודעות וצורות סתמיות (היינו: בלתי מיודעות) בתורה, הטעונות הסבר; עניינים שונים; נספחים

הספר מעוטר במכתבי ברכה של הרב עבדיה יוסף, הרב ישראל לאו, הרב מאיר מאזוז, הרב מרדכי אברמובסקי, הרב איסר פרנקל, הרב רצון ערוסי, הרב יצחק רצאבי, פרופ' חיים כהן.

510 עמודים.

על המחבר: בספר אין מידע על המחבר אבל מ"שלמי התודה" שכתב עולה שפרופ' חיים כהן מאונ' ת"א קרא פרקים רבים מהספר בתשומת לב רבה והעיר וכיוון את המחבר.

ההוצאה: הוצאה פרטית, תשס"ה.

קנייה: דרך הבן של המחבר (אילן שרעבי): ilansh33@gmail.com


מבראשית / חייא דהאן

על הספר: הספר עוסק במילים נבחרות מפרשת השבוע. המחבר דן במילים מהיבטים שונים: שורש, בניין, צורת המילה, משמעות המילה, גלגוליה של המילה ועוד.

בסוף הספר יש מפתח מילים.

308 עמודים.

על המחבר: ד"ר דהאן היה מורה ללשון באונ' העברית והיה ראש החוג ללשון במכללת דוד ילין.

ההוצאה: הוצאת כרמל.

קנייה: באתר ההוצאה


תנ"ך שרואים משם / משה אקשטיין

על הספר: כתבתי סקירה על הספר, כולל עמודים לדוגמה.

ראו כאן..

 

.

.

.


וידאו

עברית של שבת / ניסן נצר

8-6 דקות של דברי תורה לשוניים מפי ד"ר ניסן נצר ז"ל, דברים המבוססים על הספר "עברית של שבת" (ראו לעיל) ובאים בהרחבה בסרטון.

לחצו כאן כדי לראות את השיחות הקצרות.

הינה דוגמה מפרשת בראשית:

והינה דוגמות מפרשת נוח:


אתרים ובלוגים

עוד מילה / יעקב עציון

על האתר והכותב: אין אתר אחד אלא כמה. יעקב עציון, חבר באקדמיה ללשון העברית ומרצה ללשון במכללת הרצוג ועוד, כתב במשך כמה שנים טור לשון במוסף "שבת" של מקור ראשון. הטורים לא אוגדו כולם במקום אחד והם פזורים במקומות שונים, וכאן ניסיתי להביא את כולם:


בְּעִבְרִית – עיונים ורעיונות לשוניים / אהרן פלמון

על האתר: באתר בעברית יש טור שבועי העוסק ברעיונות לשוניים על פרשת השבוע ועל ההפטרה.

על הכותב: בעל תואר שני בכלכלה מטעם האוניברסיטה העברית. עמד בראש הוצאה לאור של כתבי עת מקצועיים. כתב והוציא לאור חמישה ספרים: שנים של חיטה, הדורמים, חברה טובה, לשון המצבות, על קו הזמן.


דברי דקדוק על פרשות השבוע / ידידיה ישראל

על האתר: דברי דקדוק על פרשת השבוע – האתר מציג את פרשיות השבוע ובכל פרשה יש שני חלקים לשוניים: חלק הערות על דקדוק בפרשה וחלק מאמרים על הדקדוק בפרשה.

על הכותב: מעבר לשמו לא הצלחתי לגלות מה הרקע שלו. שלחתי לו דוא"ל, הוא ענה לי פעם אחת ומאז נעלם. מישהו הסב את תשומת ליבי כי הכותב מנהל מערכות מחשב במחלקה למתמטיקה באוני' בר אילן.


מענה לשון / אוריאל פרנק

על האתר: בבלוג מענה לשון של אוריאל פרנק יש מאמרים שונים בנושא העברית והדקדוק, וכן פינות לשון על פרשת השבוע. חלק מהפינות אף שודרו ביום שישי ברשת מורשת בקול ישראל. את הפינות אוריאל לא כתב על הסדר והן גם אינן מכונסות במקום אחד באתר, אבל את מרביתן תוכלו למצוא כאן וכאן.

על הכותב: מרצה ללשון במכללת הרצוג ועוד, מחבר-שותף של דַּף העזר ללמוד גמרא "סִיַּיעְתָּא לְתַלְמוּדָא", ומארגן הכינוסים השנתיים "שוחרי לשון הקודש".


בלוג התנ"ך / רפאל מיוחס

על האתר: טורים קצרים על הפרשה, ובהם ניתוחים מזוויות שונות: לשון, פרשנות, חז"ל, היסטוריה.

על הכותב: היה חתן התנ"ך העולמי, עובד בפיתוח תוכנה, מוסר שיעורים בנושאי תנ"ך במסגרות שונות (מדרשה, קבוצת 929, ועוד).


הבלוג פרשת השבוע – פירוש רש"י לתורה

על האתר: פינות הלשון באתר אינן קשורות לרש"י דווקא אלא הן עוסקות בענייני לשון.

היבטים לשוניים בפרשת השבוע – גם ענייני דקדוק בקריאת הפרשה וההפטרה שלה, וגם פינות לשון, מאת הרב אליהו לוין.

עִיּוּנִים לְשׁוֹנִיִּים בְּפָרָשִׁיּוֹת הַתּוֹרָה – ענייני לשון על הפרשה וגם ענייני הגייה, מאת שלמה ידידיה טל.


מראש צורים / ישראל בר

על האתר: פה אין מדובר באתר אלא בפינות לשון שבועיות שנשלחו לרשימת תפוצה בוואטסאפ. הכותב איגד את כל הפינות לקובץ אחד, ותוכלו להורידו פה.

על הכותב: מהנדס וחובב תנ"ך ולשון.


פינת הלשון / הרב ברוך ברנר

על האתר: פינות לשון שמאוגדות באתר ישיבת ההסדר במעלה אדומים. באתר מופיעים שיעוריו של הרב ברוך ברנר כמו שהועברו בישיבה במסגרת שיעורי פרשת שבוע. הרב מנתח פסוקים מסוימים מתוך פרשת השבוע ודן בהם מבחינה לשונית – צורת הקריאה הנכונה, פירושי מילים, ניקוד מילים, טעמי המקרא, דגשים וכללי הדקדוק של השפה העברית.

על הכותב: מלמד בישיבת ההסדר ברכת משה במעלה אדומים.


דף שבועי לפרשת השבוע / אוניברסיטת בר אילן

על האתר: הדף השבועי לפרשת השבוע מטעם אונ' בר אילן, לשכת רב הקמפוס. לעיתים הנושא הלשוני מקבל במה בעלון, ואולם באתר אין חלוקה לפי נושא דבר התורה, ולכן כדי לדעת אם הנושא קשור ללשון עליכם להציץ בכותרת המאמר או בשם הכותב. לא תמיד שם המאמר ישקף את תוכו הלשוני וגם לא תמיד תדעו לזהות שהכותב קשור לעולם הלשון (וגם לעיתים כותב שכן קשור לעולם הזה בוחר לכתוב מזווית שאינה לשונית), אבל זה מה שאני יכול להציע לכם כרגע.

על הכותב: כותבים משתנים, רובם ככולם מרצים באוניברסיטה.

דוגמה לטור שעוסק בלשון תמצאו כאן וכאן.

.

.

.

רוצים לקבל עדכון כשעולה רשומה חדשה לאתר? רוצים להתעדכן כשההסכת הבא יעלה?  לחצו כאן והצטרפו לרשימת התפוצה של "לשוניאדה"

.