כותבים הודעה בטלפון החכם בוואטסאפ או בדוא"ל ואתם מוכרחים לנקד? ככה תעשו את זה.
לעיתים אני מנקד בוואטסאפ או בדוא"ל, בעיקר כשיש מילה דו-משמעית, וכמעט בכל פעם הנמענים מופתעים ושואלים "איך אתה מצליח לנקד???" או "מה, יש ניקוד בוואטסאפ???" ותשובתי לפונים היא "יֵשׁ לִי מִקְלֶדֶת נִקּוּד. אֶפְשָׁר לְהוֹרִיד אוֹתָהּ כָּאן", ואני מצרף קישור להורדת היישומון שבו אני משתמש.
כדי לזַכּות את הרבים, החלטתי לשתף אנשים אחרים במידע החשוב הזה – אציג שני יישומונים להורדת מקלדת שכוללת את סימני הניקוד, וגם אשווה בין שני היישומונים הללו. החיפוש שלי בחנויות היישומונים העלה רק שניים שכוללים מקלדת ניקוד: מקלדת קלאסית ו-Gboard. אם אתם מכירים עוד יישומונים – הגידו לי ואוסיף גם אותם.
שימו לב: המשמעות של "מקלדת ניקוד" שונה מנקדן חיצוני (כמו זה או זה או זה) שאליו נכנסים, מנקדים בו ומעתיקים את הטקסט למקום שבו צריכים אותו. כאן אני סוקר יישומונים שהאפשרות לנקד מופיעה כבר במקלדת עצמה בלי לצאת לדפדפן חיצוני או ליישומון חיצוני. כמו כן המשמעות של "מקלדת ניקוד" אינה שיש אפשרות לניקוד אוטומטי של הטקסט, אלא שיש לכם אפשרות להוסיף ידנית את סימן הניקוד שאתם חפצים בו. אם אתם יודעים לנקד – הניקוד יכול להיות מדעי, ואם אינכם יודעים – אתם יכולים לנקד לפי ייצוג התנועה. כלומר אם אתם רוצים לנקד את המילה "עם" ולא במשמעות "ביחד" אלא במשמעות "קבוצה גדולה של אנשים בעלי היסטוריה משותפת" – אתם יכולים ללחוץ על הפתח ולקבל עַם (ניקוד מדעי) או על הקמץ ולקבל עָם (לא מדעי אבל מייצג את הגיית המילה, בניגוד להגיית עִם).
מכינים את לו"ז ההרצאות לשנת הלימודים הבאה?
בתי ספר, מכללות, אוניברסיטאות, מקומות עבודה –
סדרת ההרצאות שלי מחכה לכם.
ההרצאות המותאמות לבתי ספר, לסטודנטים,
למורים, לציבור הרחב ועוד הפתעות.
רוצים לדעת עוד?
קדימה לסקירה:
מקלדת קלאסית
הבעלים: אורן שמיאל, Apps technologies (כן, כחול-לבן)
המקלדת בכללותה
נוחות הקלדה – נוחה, אבל לא אחת ביקשתי ללחוץ על אות מסוימת ונלחצה לי האות שלידה. ואין לי אצבעות בשרניות.
תיקון אוטומטי – המקלדת אינה מתקנת אוטומטית טעויות הקלדה.
הקלטה קולית והפיכתה לטקסט – יש ו"התרגום" של הקול למלל די מפתיע. הבעיה היא שב"תרגום" אין סימני פיסוק כלל, אפילו לא נקודה – דבר בסיסי בין משפטים. בתום ההקלטה נפתחת תיבה ובה כמה אפשרויות של תמלול, ויש אפשרות לבחור את התמלול המדויק ביותר.
מקלדת חכמה – המקלדת אינה לומדת את המשתמש כל כך, קרי: את המשפטים הקבועים שלו וסגנון ניסוח שלו, וחבל (השוו מה קורה ביישומון לקמן).
עלות – חינם אין כָּסף (על הצורה המיוחדת כָּסף – ראו כאן). יש גרסת פרימיום בעלות של 12 ש"ח. בפרימיום אין פרסומות, כך מופיע בהסבר על היישומון, ואולם במקלדת הרגילה לא הופיעו לי פרסומות, למעט כשנכנסתי להגדרות ולמעט כשניסיתי להשתמש בפרצופונים (אמוג'ים) שהמקלדת מציעה, כך שאין באמת יתרון מהותי לפרימום וחבל על 12 הש"ח.
זמינות – רק למשתמשי אנדרואיד. בשיחה עם הבעלים הוא אמר לי שבעתיד אולי תהיה גרסה לאייפון.
המקלדת בדגש על אפשרויות הניקוד
יתרונות: סימני הניקוד גלויים כל הזמן, ואין צורך "לחפש" אותם. הם אינם "מסתתרים" מאחורי כל מיני אותיות אחרות (ראו בסקירה לקמן). כך שהמקלדת הזו נוחה מאוד למי שרוצה לנקד בקלות ובמהירות.
גם העובדה שהמפתח ישראלי והוא נגיש וזמין להערות – בהחלט תורמת. בשיחה עם הבעלים הוא אמר לי כי בעתיד תהיה אפשרות להגדיר מקשים, דבר שיפתור את מה שמופיע ב"חסרונות" שתקראו בפסקה הבאה.
חסרונות: סימון ההטעמה (מלעיל/מלרע) וסימון האות הרפה (בלי דגש) אינם מופיעים בסרגל הסימנים, אלא יש ללחוץ לחיצה ארוכה על האות ץ כדי שהם יופיעו – זה קצת מפריע למי שמשתמש בהם הרבה.
הינה כתבה על היישומון, והינה סרטון תדמית של היישומון:
ג'יבורד – Gboard
הבעלים: יישומון מבית גוגל (כן, בין-לאומי)
המקלדת בכללותה
נוחות ההקלדה ותיקון אוטומטי – המקלדת נוחה מאוד לכתיבה, והיא מתקנת אוטומטית שגיאות הקלדה. נהדר!
כמו כן המקלדת מתמשקת נפלא עם החיפוש של גוגל. אם אתם כותבים הודעה בוואטסאפ ואתם רוצים לחפש מידע כלשהו או לשלוח למישהו קישור – אין צורך לצאת מהוואטסאפ אלא אפשר לחפש ישירות דרך המקלדת ולשלוח את התוצאה (צפו בסרטון ההדגמה למטה ותבינו טוב יותר במה דברים אמורים).
הקלטה קולית והפיכתה לטקסט – הביצוע מעולה וגם הכפתור נוח לשימוש. הבעיה היא שגם כאן אין סימני פיסוק כלל, אפילו לא נקודה – דבר בסיסי בין משפטים.
מקלדת חכמה – המקלדת לומדת את המשפטים של הכותב ואת הניסוחים שלו, ולכן אם יש משפט שחוזר על עצמו היא מציעה לו את המילים הבאות ובכך חוסכת זמן הקלדה.
עלות – חינם אין כָּסף.
זמינות – למשתמשי אנדרואיד ואייפון.
המקלדת בדגש על אפשרויות הניקוד
חסרונות: אין זו מקלדת שנוצרה במיוחד בעבור מי שצריך לנקד, אלא יש בה גם אפשרות של ניקוד. הביטוי המעשי להבדל הזה הוא שהניקוד אינו גלוי במקלדת ולכן תהליך הניקוד מהיר פחות. כדי לנקד יש ללחוץ לחיצה ארוכה על אותיות מסוימות, ולאחר שנפתחת תיבה לבחור את סימן הניקוד. שיטת הניקוד במקלדת הזו בדיוק כמו בגרסאות החדשות של "חלונות" במחשב – כדי למצוא את סימן הניקוד יש לחפשו לפי האות הראשונה של שמו, למשל: חיריק מתחיל בחי"ת ולכן הוא יתגלה בלחיצה ארוכה על האות חי"ת. אבל כיוון שגם החולם מתחיל בחי"ת גם הוא יופיע שם, ויש לבחור מבין שני הסימנים. צירה מתחיל בצד"י ולכן הוא יתגלה בלחיצה ארוכה על האות צד"י.
יתרונות: מי שרגיל לניקוד במחשב ואינו זקוק לסימני הניקוד שיהיו גלוים תמיד – יאהב את המקלדת הזו. סימון ההטעמה וסימון האות הרפה מופיעות באותה השיטה – כדי לקבל את סימון ההטעמה יש ללחוץ לחיצה ארוכה על האות עי"ן, וכדי לקבל סימון לאות רפה – לחיצה ארוכה על האות רי"ש. ברגע שמבינים את ההיגיון – מציאת סימני הניקוד אינה מורכבת כמו שהיא נשמעת בהתחלה.
הינה סרטון תדמית של היישומון (הניקוד נעדר ממנו כי אינו עיקר השימוש ביישומון, כאמור):
סיכום
מה המסקנה מהסקירה?
משתמשי אייפון – אין לכם יותר מדיי ברירות 🙂
משתמשי אנדרואיד – הצגתי את הנתונים שנראו לי, וכל אחד מכם יבחר בעצמו. הטוב ביותר שתתנסו בשתי המקלדות (כזכור, שתיהן חינם) ותחליטו בעצמכם.
אישית הייתי שמח למקלדת שמשלבת את שני היישומונים – מצד אחד את הבין-לאומויות של גוגל ומצד שני את ההכחול-לבן של "מקלדת ניקוד עברית". הטוב ביותר אילו גוגל הייתה חוברת ליישומון מקלדת ניקוד עברית, ומוסיפה את סרגל סימני הניקוד שלו ליישומון שלה.
/
/
רוצים לדעת מתי עולה הרשומה הבאה? רוצים לקבל עדכון על ההסכת הבא?
לחצו כאן והצטרפו לרשימת התפוצה של "לשוניאדה"
12/05/2019 at 5:23 pm
מנסה למצוא את היישומון בחנות של אפל. חבל שלא הוספת תמונה שלה…
12/05/2019 at 5:45 pm
יש ברשומה קישור ישיר למקלדת
21/05/2021 at 12:47 pm
כדי להוסיף סימני פיסוק במקלדת של גוגל צריך לומר אותם במפורש, לדוגמה "מה שלומך סימן שאלה" יוביל לתוצאה הרצויה "מה שלומך?", וכן הלאה..
04/10/2023 at 12:22 am
שלום
תוכלו לשלוח לי בבקשה את כתובות/קישור לאפליקציה?
04/10/2023 at 10:20 am
הקישור מופיע בשם של היישומון ברשומה עצמה
26/02/2021 at 1:09 pm
התקנתי gboard באייפון ,אבל לא עובד לי.
עבור הניקוד קמץ – אני לוחץ לחיצה ארוכה על ק
האפשרויות שמופיעות ק רכילה או ק דגושה. לא מופיע קמץ.
12/05/2019 at 5:46 pm
זה לחנות גוגל… לא לאפסטור
12/05/2019 at 5:49 pm
אה, הבנתי. הינה
26/07/2019 at 12:02 am
למשתמשי אנדרואיד מומלצת בעיני האפליקציה aitype שמכילה ניקוד בצורה מאד נוחה
28/07/2019 at 3:39 pm
תודה. אתה משתמש בה? כדי לזכות את הקוראים (ואותי) – אתה יכול לציין יתרונות וחסרונות, ובעיקר במה היא טובה יותר מהחלופות שברשומה?
29/07/2019 at 2:50 pm
אני משתמש בה כבר כמה שנים.
1. הגישה הכללית של המפתחים היא שהכל צריך להיות זמין במקלדת הראשית – היא מכילה את כל המספרים, סימני פיסוק ותווים מיוחדים, חיצי ניווט, לוח פעולות עריכה (העתק, הדבק, בטל ועדה). הכל זמין במקלדת הראשית בלחיצה ארוכה (אבל קצרה מאוד – אפשר להוריד עד 0.17 שניות שזה הכי מהיר מכל מה שאני ניסיתי).
2. לגבי ניקוד – מה שאני אוהב בה זה שהיא מתייחסת לניקוד כאל תו לכל דבר. אין משחקי קומבינציות או מניפולציות. אם אתה רוצה להוסיף קמץ, אתה פשוט לוחץ על המקש שפותח את הניקוד ובוחר קמץ. כמו להזין פסיק, או סימן שאלה. זה תמיד מרוכז באותו מקום לשימוש מיידי.
חסרונות? לא יודע. אני כבר כל כך רגיל אליה, שבכל פעם שאני מנסה משהו אחר אני מתבאס מהאיטיות או הסִרבּוּל…
29/07/2019 at 3:16 pm
תודה, מירון
04/08/2020 at 7:14 pm
רע! התקנת המקלדת החינמית מאפשרת, לפי הודעת המפתחים, איסוף פרטי כרטיסי האשראי של המשתמש.
21/05/2021 at 12:44 pm
כמובן, כדי ללמוד את המשתמש יש צורך לקרוא ולשמור את הקלט שלו, ואם מספר האשראי שלו הוא חלק מהקלט, גם הוא ישמר..
11/08/2019 at 4:42 pm
שלום ירעם,
מותקנת אצלי על באנדרואיד מקלדת של Gboard, אך אין מופיעים בה סימני הניקוד…
נתקלת בבעיה?
תודה!
דנה*
11/08/2019 at 4:44 pm
איני משתמש בה. את לוחצת לחיצה ארוכה על המקשים ולא נפתח לך תפריט ניקוד? (ראי הסבר ברשומה עצמה כיצד מנקדים במקלדת הזו)
11/08/2019 at 4:45 pm
כן, לוחצת לחיצה ארוכה…
15/09/2019 at 2:04 pm
לי יש אייפון ואני מנקדת באמצעות
HKB – HebrewKB
אופן ההפעלה: לחיצה על אות במקלדת פורשת את כל אפשרויות הניקוד שלה ופשוט בוחרים את האות עם הניקוד הרצוי.
פחות נוח משימוש במקלדת עם סרגל שממנו בוחרים את סימן הניקוד – ויש כזאת גם לאייפון: היא נקראת ניקודית, ובלועזית
NIKUD-IT
חסרונה: סרגל הניקוד זערורי (בטלפון שלי ובעיניים הזקנות שלי). כדאי לנסות
15/09/2019 at 3:35 pm
תודה על השיתוף
26/02/2021 at 12:56 pm
לא נמצא ב App store
איך מורידים את זה?
30/05/2021 at 3:33 pm
הרשומה מעודכנת. ראה לעיל
17/09/2019 at 2:49 pm
תודה. שיתפתי בפייסבוק. אם תרצה אז אמחק את השיתוף.
18/09/2019 at 10:25 am
להפך. בשמחה
02/10/2019 at 1:50 pm
הורדתי את המקלדת תוצרת כחול לבן. שניה לפני ההפעלה קיבלתי התראה שבעלי המקלדת יוכלו לראות ולאסוף מעכשיו כל מה שאכתוב בווטצאפ, כולל נתונים אישיים ומספר כרטיס אשראי. כמובן שהסרתי אותה מיד. חבל שנוקטים בגישה כזו. מיותר ומעצבן
02/10/2019 at 1:51 pm
הורדתי את המקלדת תוצרת כחול לבן. שניה לפני ההפעלה קיבלתי התראה שבעלי המקלדת יוכלו לראות ולאסוף מעכשיו כל מה שאכתוב בווטצאפ, כולל נתונים אישיים ומספר כרטיס אשראי. כמובן שהסרתי אותה מיד. חבל שנוקטים בגישה כזו. מיותר ומעצבן
01/11/2019 at 2:12 am
לא ניסיתי עדיין את המקלדת הישראלית.
המקלדת של GBoard טובה והיום אפילו ניקדתי בעזרתה כמה פסקאות.
הבעיה היא באות שי"ן. בניגוד לניקוד במחשב, שבו מקלידים שי"ן ועליה מוסיפים את הנקודה הדיאקריטית (ימנית או שמאלית), במקלדת של גוגל אין אפשרות להוסיף נקטדה דיאקריטית, אלא לכתוב שי"ן ימנית או שמאלית. כלומר אין כאן שני תווים נפרדים – השי"ן והנקודה, אלא תו אחד שהוא שי"ן ימנית או שי"ן שמאלית.
למה זה משנה?
ובכן, כשמנקדים שי"ן שמנוקדת בדגש בנוסף לנקודה הדיאקריטית, חשוב להקפיד לנקד את הדגש לפני יתר סימני הניקוד, ובכלל זה לפני הנקודה הדיאקריטית (ואת הנקודה הדיאקריטית לפני יתר סימני הניקוד, אבל זה לא קשור לענייננו).
כשלא עושים זאת, ברוב הגופנים הדגש "קופץ" אל מחוץ לאות (משמאלה), ואינו מוצג כראוי.
בניקוד במקלדת GBoard אין אפשרות לעשות זאת כי כאמור הנקודה הדיאקריטית היא חלק מהתו עצמו ולא תו נפרד, ואכן הדגש "קופץ" החוצה.
02/11/2019 at 9:13 pm
תודה על השיתוף
28/12/2019 at 9:03 pm
יש פה מישהו שה gboard עובד לו באייפון?
29/05/2020 at 6:45 am
שלום מירון, אני משתמש במקלדת ניקוד עברית והבעייה שלי היא שסימני הניקוד לא מופיעים במקומם מתחת או מעל האות המנוקדת אלא לאחר האות המנוקדת, כמו פונט נוסף. חשבתי שאולי בסוג פונט אחר לא תהיה בעייה, אבל לא מצאתי שום דרך לשנות פונטים בעברית. אשמח לעצה. תודה . דרור
29/05/2020 at 6:51 am
שלום ירעם, הפנייה מיועדת כמובן גם אליך ולכל מי שיכול לייעץ בעניין הופעת הניקוד לא מתחת או מעל האות המנוקדת אלא לפניה. תודה דרור
30/05/2020 at 10:02 pm
כמו במילה "ירושלם" בתנ"ך?
30/05/2020 at 10:36 pm
תודה שאתה חוזר. הכוונה היא שהניקוד פשוט מופיע לא במקום. לא מתחת לאות אלא לפניה. בינה ובין האות הבאה.
30/05/2020 at 11:32 pm
זה קורה לי רק בסמסונג NOTES. זה קורה לך גם בדוא"ל ובוואטסאפ?
03/06/2020 at 5:17 pm
כן, ירעם, בסמסונג נוטס. אני עובד עם זה ממש הרבה, כך שזה חיסרון. יש מה לעשות?
03/06/2020 at 5:34 pm
נראה לי שזו בעיה בפנקס ולא בנקדן עצמו כי בשאר הדברים אין עימו בעיה.
אגב, איך בסמסונג נוט (יש לי 9) אפשר להדביק תמונה על תמונה? (למשל צילמתי תמונה. וכעת אני רוצה לגזור מתמונה אחרת חלק מסוים ולהדביק בתמונה שצילמתי.)
03/06/2020 at 6:05 pm
מצטער, אתה מתקדם יותר ממני. אני עובד רק עם טקסטים בנוטס..
26/09/2020 at 9:35 pm
רציתי לעדכן שבעיית הניקוד שלא במקום של Samsung Notes נפתרה בגרסה החדשה!
26/09/2020 at 9:42 pm
תודה על העדכון
26/09/2020 at 7:25 pm
"מקלדת ניקוד עברית" מותקנת בסלולרי שלי זה מכבר.
כשאני נזקק לסמן הטעמ֫ה אני משתמש בה כי אינני יודע כיצד לעשות זאת במחשב.
לא הצלחתי למצוא דרך לסמן את תו ההטעמ֫ה במחשב עם חלונות.
אודה לך אם תוכל להנחות אותי.
26/09/2020 at 7:52 pm
במחשב: הוספה->סימן->סימנים נוספים.
תחפש שם
26/09/2020 at 7:54 pm
ויש קיצור דרך מחלונות 8 ואילך: אלטר ימני והספרה 6
26/09/2020 at 10:00 pm
מצויין AltGr+6 אכן מוסיף את סימן ההטעמ֫ה מעל האות.
תודה. התחלה טובה.
11/07/2021 at 3:50 pm
אי אפשר למצוא את האפליק' בחנות גוגל. מה עושים?
11/07/2021 at 8:38 pm
יש קישור. תלחצי עליו ותגיעי לחנות
22/07/2021 at 4:41 pm
הי, איך אני מוסיפה את הקיצור דרך של הגוגל לסרגל? כמו שמופיע בסרטון…
16/01/2022 at 9:13 am
א׳ אודה מאוד אם תתקן בכותרת: ׳בווטסאפ׳!
ב׳ האם כדי לצלם את תמונת הניקוד היית בצמת הרחובות יפו הטורים בי-ם? אני מכירה אותה משם!
16/01/2022 at 12:03 pm
א. ככה אני כותב, ואני עומד מאחורי הכתיב הזה.
ב. באמת שאיני זוכר 🙂
16/01/2022 at 12:48 pm
סליחה שאני מתערב.
כתבת שלוש פעמים 'ווטאספ' וארבע פעמים 'ווטסאפ'.
כדאי להחליט מאחורי איזה כתיב אתה עומד.
אני ממליץ על הכתיב שקרוב יותר למה שאנלנו שומעים.
אגב – האקדמיה ללשון העברית נוקטת בכתיב 'וואטסאפ'.
16/01/2022 at 1:45 pm
נהדר שהתערבת. איחדתי את הכתיב.
אגב, לפי האקדמיה יש לכתוב "וטסאפ"
24/01/2022 at 7:26 pm
תודה בעבור התיקון בכותרת. ראיתי!