כותבים הודעה בטלפון החכם בוואטסאפ או בדוא"ל ואתם מוכרחים לנקד? ככה תעשו את זה.

לעיתים אני מנקד בוואטסאפ או בדוא"ל, בעיקר כשיש מילה דו-משמעית, וכמעט בכל פעם הנמענים מופתעים ושואלים "איך אתה מצליח לנקד???" או "מה, יש ניקוד בוואטסאפ???" ותשובתי לפונים היא "יֵשׁ לִי מִקְלֶדֶת נִקּוּד. אֶפְשָׁר לְהוֹרִיד אוֹתָהּ כָּאן", ואני מצרף קישור להורדת היישומון שבו אני משתמש.

כדי לזַכּות את הרבים, החלטתי לשתף אנשים אחרים במידע החשוב הזה – אציג שני יישומונים להורדת מקלדת שכוללת את סימני הניקוד, וגם אשווה בין שני היישומונים הללו. החיפוש שלי בחנויות היישומונים העלה רק שניים שכוללים מקלדת ניקוד: מקלדת קלאסית ו-Gboard. אם אתם מכירים עוד יישומונים – הגידו לי ואוסיף גם אותם.

שימו לב: המשמעות של "מקלדת ניקוד" שונה מנקדן חיצוני (כמו זה או זה או זה) שאליו נכנסים, מנקדים בו ומעתיקים את הטקסט למקום שבו צריכים אותו. כאן אני סוקר יישומונים שהאפשרות לנקד מופיעה כבר במקלדת עצמה בלי לצאת לדפדפן חיצוני או ליישומון חיצוני. כמו כן המשמעות של "מקלדת ניקוד" אינה שיש אפשרות לניקוד אוטומטי של הטקסט, אלא שיש לכם אפשרות להוסיף ידנית את סימן הניקוד שאתם חפצים בו. אם אתם יודעים לנקד – הניקוד יכול להיות מדעי, ואם אינכם יודעים – אתם יכולים לנקד לפי ייצוג התנועה. כלומר אם אתם רוצים לנקד את המילה "עם" ולא במשמעות "ביחד" אלא במשמעות "קבוצה גדולה של אנשים בעלי היסטוריה משותפת" – אתם יכולים ללחוץ על הפתח ולקבל עַם (ניקוד מדעי) או על הקמץ ולקבל עָם (לא מדעי אבל מייצג את הגיית המילה, בניגוד להגיית עִם).

מכינים את לו"ז ההרצאות לשנת הלימודים הבאה?
בתי ספר, מכללות, אוניברסיטאות, מקומות עבודה –
סדרת ההרצאות שלי מחכה לכם.
ההרצאות המותאמות לבתי ספר, לסטודנטים,
למורים, לציבור הרחב ועוד הפתעות.
רוצים לדעת עוד?

קדימה לסקירה:

מקלדת קלאסית

הבעליםאורן שמיאל, Apps technologies (כן, כחול-לבן)

המקלדת בכללותה

נוחות הקלדה – נוחה, אבל לא אחת ביקשתי ללחוץ על אות מסוימת ונלחצה לי האות שלידה. ואין לי אצבעות בשרניות.

תיקון אוטומטי – המקלדת אינה מתקנת אוטומטית טעויות הקלדה.

הקלטה קולית והפיכתה לטקסט – יש ו"התרגום" של הקול למלל די מפתיע. הבעיה היא שב"תרגום" אין סימני פיסוק כלל, אפילו לא נקודה – דבר בסיסי בין משפטים. בתום ההקלטה נפתחת תיבה ובה כמה אפשרויות של תמלול, ויש אפשרות לבחור את התמלול המדויק ביותר.

מקלדת חכמה – המקלדת אינה לומדת את המשתמש כל כך, קרי: את המשפטים הקבועים שלו וסגנון ניסוח שלו, וחבל (השוו מה קורה ביישומון לקמן).

עלות – חינם אין כָּסף (על הצורה המיוחדת כָּסף – ראו כאן). יש גרסת פרימיום בעלות של 12 ש"ח. בפרימיום אין פרסומות, כך מופיע בהסבר על היישומון, ואולם במקלדת הרגילה לא הופיעו לי פרסומות, למעט כשנכנסתי להגדרות ולמעט כשניסיתי להשתמש בפרצופונים (אמוג'ים) שהמקלדת מציעה, כך שאין באמת יתרון מהותי לפרימום וחבל על 12 הש"ח.

זמינות – רק למשתמשי אנדרואיד. בשיחה עם הבעלים הוא אמר לי שבעתיד אולי תהיה גרסה לאייפון.

המקלדת בדגש על אפשרויות הניקוד

יתרונות: סימני הניקוד גלויים כל הזמן, ואין צורך "לחפש" אותם. הם אינם "מסתתרים" מאחורי כל מיני אותיות אחרות (ראו בסקירה לקמן). כך שהמקלדת הזו נוחה מאוד למי שרוצה לנקד בקלות ובמהירות.

גם העובדה שהמפתח ישראלי והוא נגיש וזמין להערות – בהחלט תורמת. בשיחה עם הבעלים הוא אמר לי כי בעתיד תהיה אפשרות להגדיר מקשים, דבר שיפתור את מה שמופיע ב"חסרונות" שתקראו בפסקה הבאה.

חסרונות: סימון ההטעמה (מלעיל/מלרע) וסימון האות הרפה (בלי דגש) אינם מופיעים בסרגל הסימנים, אלא יש ללחוץ לחיצה ארוכה על האות ץ כדי שהם יופיעו – זה קצת מפריע למי שמשתמש בהם הרבה.

הינה כתבה על היישומון, והינה סרטון תדמית של היישומון:


ג'יבורד – Gboard

הבעלים: יישומון מבית גוגל (כן, בין-לאומי)

המקלדת בכללותה

נוחות ההקלדה ותיקון אוטומטי – המקלדת נוחה מאוד לכתיבה, והיא מתקנת אוטומטית שגיאות הקלדה. נהדר!

כמו כן המקלדת מתמשקת נפלא עם החיפוש של גוגל. אם אתם כותבים הודעה בוואטסאפ ואתם רוצים לחפש מידע כלשהו או לשלוח למישהו קישור – אין צורך לצאת מהוואטסאפ אלא אפשר לחפש ישירות דרך המקלדת ולשלוח את התוצאה (צפו בסרטון ההדגמה למטה ותבינו טוב יותר במה דברים אמורים).

הקלטה קולית והפיכתה לטקסט – הביצוע מעולה וגם הכפתור נוח לשימוש. הבעיה היא שגם כאן אין סימני פיסוק כלל, אפילו לא נקודה – דבר בסיסי בין משפטים.

מקלדת חכמה – המקלדת לומדת את המשפטים של הכותב ואת הניסוחים שלו, ולכן אם יש משפט שחוזר על עצמו היא מציעה לו את המילים הבאות ובכך חוסכת זמן הקלדה.

עלות – חינם אין כָּסף.

זמינות – למשתמשי אנדרואיד ואייפון.

המקלדת בדגש על אפשרויות הניקוד

חסרונות: אין זו מקלדת שנוצרה במיוחד בעבור מי שצריך לנקד, אלא יש בה גם אפשרות של ניקוד. הביטוי המעשי להבדל הזה הוא שהניקוד אינו גלוי במקלדת ולכן תהליך הניקוד מהיר פחות. כדי לנקד יש ללחוץ לחיצה ארוכה על אותיות מסוימות, ולאחר שנפתחת תיבה לבחור את סימן הניקוד. שיטת הניקוד במקלדת הזו בדיוק כמו בגרסאות החדשות של "חלונות" במחשב – כדי למצוא את סימן הניקוד יש לחפשו לפי האות הראשונה של שמו, למשל: חיריק מתחיל בחי"ת ולכן הוא יתגלה בלחיצה ארוכה על האות חי"ת. אבל כיוון שגם החולם מתחיל בחי"ת גם הוא יופיע שם, ויש לבחור מבין שני הסימנים. צירה מתחיל בצד"י ולכן הוא יתגלה בלחיצה ארוכה על האות צד"י.

יתרונות: מי שרגיל לניקוד במחשב ואינו זקוק לסימני הניקוד שיהיו גלוים תמיד – יאהב את המקלדת הזו. סימון ההטעמה וסימון האות הרפה מופיעות באותה השיטה – כדי לקבל את סימון ההטעמה יש ללחוץ לחיצה ארוכה על האות עי"ן, וכדי לקבל סימון לאות רפה – לחיצה ארוכה על האות רי"ש. ברגע שמבינים את ההיגיון – מציאת סימני הניקוד אינה מורכבת כמו שהיא נשמעת בהתחלה.

הינה סרטון תדמית של היישומון (הניקוד נעדר ממנו כי אינו עיקר השימוש ביישומון, כאמור):

סיכום

מה המסקנה מהסקירה?

משתמשי אייפון – אין לכם יותר מדיי ברירות 🙂

משתמשי אנדרואיד – הצגתי את הנתונים שנראו לי, וכל אחד מכם יבחר בעצמו. הטוב ביותר שתתנסו בשתי המקלדות (כזכור, שתיהן חינם) ותחליטו בעצמכם.

אישית הייתי שמח למקלדת שמשלבת את שני היישומונים – מצד אחד את הבין-לאומויות של גוגל ומצד שני את ההכחול-לבן של "מקלדת ניקוד עברית". הטוב ביותר אילו גוגל הייתה חוברת ליישומון מקלדת ניקוד עברית, ומוסיפה את סרגל סימני הניקוד שלו ליישומון שלה.

/

/

רוצים לדעת מתי עולה הרשומה הבאה? רוצים לקבל עדכון על ההסכת הבא?
לחצו כאן והצטרפו לרשימת התפוצה של "לשוניאדה"