איזו קבוצה נועדה רק למי שעוסק בעריכת לשון ואיזו קבוצה פתוחה לכל המתעניינים בלשון, באיזו קבוצה עורכת לשון התלוננה על תנאי התשלום של אחד המעסיקים שלה ואח"כ פוטרה בעקבות מה שכתבה, ואיזו קבוצה אינה רק ווירטואלית אלא מארגנת מפגשים בעולם האמיתי – סקירה של ארבע קבוצות פייסבוק שעוסקות בלשון.
בפייסבוק יש קבוצות לכל דבר שבעולם (למשל התנועה לביטול העיר פתח תקווה, צילום פרוקי-רגליים חרקים זוחלים ודו-חיים), ולכן טבעי שיהיו גם קבוצות שעוסקות בעברית ובלשון.
אני עצמי מנהל שתי קבוצות בפייסבוק (קולולושה – עברית, שפה, לשון; משרות עריכה לשונית – הצעות עבודה) ואני גם חבר בארבע קבוצות לשון (אני חבר בעוד כמה אבל השאר "נישתיות" יותר כמו קבוצות למורים). לא אחת אני נעזר באנשים שם, בעיקר כשאני זקוק לעוד דוגמות של תופעה לשונית מסוימת כדי לעבות רשומה שאני כותב בנושא.
לא אחת את התוצר אתם רואים כאן באתר, ולא תמיד אני יכול לתת מזכה-קרדיט למציעים כי רבים הם ולעיתים אנשים שונים מקבוצות שונות הציעו את אותו הדבר וקשה לעקוב. לכן גם כדי להחזיק טובה לאנשים ולקבוצות הללו וגם כדי לזכות את מי שעדיין אינו מכיר אותן החלטתי לראיין את מנהלי אותן הקבוצות.
ואלה הקבוצות:
- להעיף את הי' מפועל בעתיד בגוף ראשון
- העברית שלנו
- רווח כפול
- קול העברית כולה
לכל אחד מהמנהלים שלחתי בדוא"ל את אותן השאלות, הם השיבו והרי הדברים לפניכם (סדר הופעת הקבוצות כאן כרונולוגי – לפי מועד הקמת הקבוצה).
להעיף את הי' מפועל בעתיד בגוף ראשון
מקימה: Danit Ben-Kiki
מנהלים: Daniel Medicks | Loba Roshly | Rivka Ar | Shai Sella | Noam Rotem | Danit Ben-Kiki
מי הקים את הקבוצה, מתי הצטרפת כמנהל ולמה?
את הקבוצה הקימה דנית בן קיקי ב-2007. הצטרפתי לקבוצה כי העברית יקרה ללבי ואהבתי את השילוב בין הומור ומידע. בהמשך הציעו לי להצטרף לצוות הניהול, שמונה כיום ארבעה מנהלים פעילים. קיבלתי את ההצעה כי מישהו צריך לעשות את העבודה השחורה וגם כי ראיתי שיש בקבוצה דבר נוסף – היא מקום שבו אנשים מקהילות שונות מתקבצים יחד באווירה נעימה סביב אהבה משותפת – ושמחתי לתרום מזמני לזה.
מה מטרת הקבוצה?
"המקום שבו אפשר לכעוס ולקטר, אך גם ללמוד ולצחוק, על השפה העברית, חידושיה, שימושיה ושיבושיה לאורך הדורות" – מתוך הפוסט הנעוץ בראש הדף.
מי קהל היעד של הקבוצה – רק אנשים שעוסקים בלשון או כל מי שתעניין בתחום?
כל מי שמתעניין בתחום ורצוי גם אוהב לצחוק. הרוב המכריע הם לא אנשים שעוסקים בתחום.
יש משהו שמייחד/מבדל את הקבוצה הזו מקבוצות לשון אחרות שיש בפייסבוק?
מבחינתי, ההבדל העיקרי הוא בשילוב הייחודי בין הומור ומידע ובאווירה. בקבוצות אחרות אני מוצא יבשושיות או ויכוחים בשלל נושאים לא רלוונטיים, כמו פוליטיקה, נושא דת וכד'. אנחנו משתדלים לשמור על אווירה טובה, בין היתר בכך שאנחנו מונעים ככל האפשר תגובות צורמות וסטיות לנושאים אחרים. יש קבוצות משעשעות אחרות, כמו חולצה מטיילת ואף לב הפלא, אבל הן ממוקדות יותר.
באילו עוד קבוצות לשון בפייסבוק ובכלל אתה חבר?
קול העברית כולה, העברית שלנו, חולצה מטיילת בוואדי, אף לב הפלא.
כמה חברים בקבוצה, והאם אתה חושש מריבוי אנשים עד אובדן הקהילתיות של הקבוצה?
כ-16,500. לא חושש.
כמה שעות אתה מבלה בקבוצה?
כשעה ביום (במצטבר), לפחות.
מה בדיוק התפקיד של מנהל קבוצה?
להתוות מדיניות, לתקשר אותה לחברים ולעסוק בהפרות ובחיכוכים. מעין גננת.
כדי שאדע להימנע בעצמי ? – מה הדבר שהכי מפריע לך שאנשים מפרסמים/עושים בקבוצה?
משתפים צילום מסך לא ערוך, במיוחד כזה שכולל טריגרים לנושאים לא רלוונטיים ומעוררי מחלוקת, או טקסט ארוך בלי לסמן את השגיאה – למעט במקרים שזה מכוון.
יש לך סיפור מעניין שנתקלת בו כמנהל הקבוצה?
נוצרה בקבוצה מילה חדשה בשם 'ג'ונטרה', על שם השחקן המפורסם ג'ונטרה וולטה = ׁג'ון טרבולטה, שמתארת שגיאות מסוג זה. כמו כן, היו מקרים שבהם חבר בקבוצה עשה טעות משעשעת והתאפקתי שלא לפרסם אותה בקבוצה. דוגמה הזמן האחרון – "מכחול במשחה" במקום "כמכחול בשפופרת". סילוק מהקבוצה, חסימות, השתקות זמניות ומחיקות הם עניין שבשגרה.
הקבוצה רק וירטואלית או שיש גם מפגשים בעולם האמיתי? אם כן, מהם, מה תוכנם ואחת לכמה זמן?
אחת לשנה בערך מתקיים מפגש חברים בשם 'שטיב הערב' – שיבוש של שתי וערב. נפגשים, אוכלים, מכירים, מעלים תכנים מהקבוצה, משחקים משחקי לשון והולכים לישון 🙂
העברית שלנו
מקימה: אביבה רדאי
מנהל הקבוצה: Dror Ben-Arie | Ariel Hadari
שיחה עם דרור בן אריה:
מי הקים, מתי הצטרפת כמנהל ולמה?
הקבוצה הוקמה על ידי אביבה רדאי ב-2011, ואליה הצטרף יאיר בן־חור. אני שמעתי על הקבוצה רק בהמשך. לאחר תקופה מסוימת בקבוצה חיפשו מנהל שלישי, והאמנתי שזאת עשויה להיות התנסות מעניינת. ב־2012 נותרתי מנהל יחיד לאחר ששניהם פרשו מן הקבוצה. באותה תקופה האווירה בקבוצה הייתה רעה, היה גל עזיבות, ונראה שהקבוצה עומדת בפני דעיכה. התאמצתי לשמור על הקבוצה פעילה, ואכן, לאחר תקופה לא קצרה, המצב השתפר והקבוצה התאוששה וחזרה לצמוח.
מה מטרת הקבוצה?
הקבוצה היא מקום שבו אנשים בעלי עניין בשפה יכולים לשוחח ביניהם.
מי קהל היעד של הקבוצה – רק אנשים שעוסקים בלשון או כל מי שתעניין בתחום?
הקבוצה פתוחה לכול. יש משתתפים פעילים שהם עורכי לשון, סטודנטים ללשון העברית ולבלשנות כללית, אנשי אקדמיה ועובדי האקדמיה ללשון העברית, ולצידם רבים שאין להם הכשרה פורמלית בתחום. במיוחד אני שמח על ההשתתפות של אנשים ממדינות אחרות הלומדים עברית, חלקם אוטו-דידקטיים.
יש משהו שמייחד/מבדל את הקבוצה הזו מקבוצות לשון אחרות שיש בפייסבוק?
הכוונה שלי היא לבסס גישה סובלנית ללשון המתפתחת. זאת אינה קבוצה שמוקדשת לחתירה לשימוש בלבדי בשפה התקנית ולגינוי כל מי שסוטה ממנה, אלא יש פתיחות לתופעות בשפה העממית המדוברת או הכתובה.
באילו עוד קבוצות לשון בפייסבוק ובכלל אתה חבר?
הקבוצה הקרובה ביותר לליבי הייתה פורום לשון של טמקא, שנסגרה לצערי ב-2015 כש-ynet החליטו לזנוח את הפורומים שלהם. היום אני משתתף לפעמים בקבוצות להעיף את הי' מפועל בעתיד בגוף ראשון ורווח כפול.
כמה חברים בקבוצה, והאם אתה חושש מריבוי אנשים עד אובדן הקהילתיות של הקבוצה?
כבר חצינו את קו 12,000 החברים בקבוצה, ונדמה שקצב הגידול עולה ככל שהקבוצה גדולה. בפועל מספר החברים הפעילים קטן יותר, ומונה להערכתי כמה עשרות או מאות. ועדיין, משמח לראות אנשים חדשים מגיבים.
כמה שעות אתה מבלה בקבוצה?
אין חוקיות. לפעמים אני כמעט לא נמצא בקבוצה במשך ימים, ולפעמים אני עשוי למצוא את עצמי חוזר אליה שוב ושוב באותו היום.
מה בדיוק התפקיד של מנהל קבוצה?
התפקיד הפורמלי הוא לקבל חברים חדשים, למחוק תגובות ופוסטים שאינם עולים בקנה אחד עם תקנון הקבוצה או שסתם אינם ראויים בעיני האדם הסביר, ולסלק מהקבוצה אנשים שמגיעים מכוונות לא נכונות, כגון לפרסם שעונים או לעלוב באנשים. כמעט שאיני מוחק ואיני מסלק, ואני מותקף משני הכיוונים: שאני מטיל צנזורה, שאני מוטה פוליטית, שאני מאפשר פרסום פוסטים שאינם ראויים.
כמו כן אני מאמין שמנהל יכול להשפיע על רוח הקבוצה. אני משתדל להביא עניינים חדשים שעשויים לעניין את המשתתפים, לכוון את הדיון לכיוונים חדשים ולהרגיע את הרוחות כאשר הדיון מתלהם.
כדי שאדע להימנע בעצמי ? – מה הדבר שהכי מפריע לך שאנשים מפרסמים/עושים בקבוצה?
אני לא אוהב כתיבה תוקפנית ובוטה וחוסר נכונות לשמוע דעות שונות. מאוד לא נעים לי שאנשים מאשימים אחרים ב"בורות" וב"עילגות" רק משום שהללו משתמשים בעברית עממית עכשווית ולא בעברית תקנית. אגב, חוק מפרי קובע שמי שמאשים אחרים בשגיאות, יעשה באופן בלתי נמנע את אותן השגיאות בעצמו. ואכן, החוק מוכיח את עצמו בקבוצה שוב ושוב.
יש לך סיפור מעניין שנתקלת בו כמנהל הקבוצה, למשל נאלצת לחסום מישהו או למחוק רשומה?
עם הזמן פוגשים הרבה "טיפוסים". אני יודע שיש אנשים בקבוצה שהועפו מקבוצות אחרות ומצאו מקלט בקבוצה שלנו, וכנראה אני סבלן מאחרים. המקרים הקשים הם כשמישהו/מישהי מצטרפים כדי לעשות רעש. היו לנו כמה מקרים כאלה במשך השנים, ובעקבות ריבוי התלונות לא הייתה ברירה אלא להיפרד מהם. היו אנשים שהצטרפו לקבוצה רק כי ראו בה פלטפורמה לפרסום שירים או מאמרים שכתבו. כשניסינו להבהיר להם בעדינות שזאת קבוצה לענייני לשון, ולבקש שיגבילו את הפרסום לפעם־פעמיים בשבוע, הם נעלבו ופרשו בכעס.
הקבוצה רק וירטואלית או שיש גם מפגשים בעולם האמיתי? אם כן, מהם, מה תוכנם ואחת לכמה זמן?
עד עכשיו הקבוצה הייתה וירטואלית לגמרי. בכמה הזדמנויות פגשתי במציאות חברים מהקבוצה, וזה היה בהחלט נחמד.
רווח כפול
מנהלות: Hava Lustig-Malimovka | Shira Mayzenberg
שיחה עם חוה לוסטיג:
פתחתי את "רווח כפול" ב-2 ביולי 2012, זמן קצר אחרי שהפסקתי לעבוד כשכירה והקמתי עסק כעורכת לשון עצמאית. עבדתי מהבית, לבדי, והרגשתי בחסרונה של חברת עורכות לשון אחרות. פתחתי את הקבוצה וצירפתי אליה רק כמה עמיתות וחברות, כדי שנוכל להתייעץ בעניינים מקצועיים בוערים ולהרגיש ביחד, גם אם כל אחת מאיתנו עובדת מול המחשב שלה בבית אחר.
במשך הזמן התחילו להצטרף לקבוצה עורכי לשון נוספים. לקבוצה יש מנהלת נוספת שהיא שותפה מלאה – שירה מייזנברג. משחתי אותה לאדמיניוּת באחת מחופשות הלידה שלי, ומאז היא נשארה ונושאת בנטל – לא שווה בשווה, אלא יותר ממני.
מה מטרת הקבוצה?
להיות בית לעורכי לשון, על כל המשתמע מכך: מקום שאפשר להתייעץ בו על סוגיות בעריכה – קטנות כגדולות, לשתף בעזרים לעבודה, להתווכח על תמחור, לחלוק הצעות עבודה, להוציא קיטור על קשיים בעבודה מול לקוחות, לבקש עזרה טכנית ועוד ועוד.
מי קהל היעד של הקבוצה?
כל מי שעוסק בעריכת לשון או מי שלומד את המקצוע. אנחנו שמחים לדון מדי פעם גם בנושאים כלליים שקשורים בשפה העברית, אבל זו לא המטרה המרכזית של הקבוצה.
יש משהו שמייחד/מבדל את הקבוצה הזו מקבוצות לשון אחרות שיש בפייסבוק?
העובדה שהיא קבוצה מקצועית סגורה לעורכי לשון. בקבוצה אפשר לדון בנוחות במה שקשור במקצוע הזה, בלי שנצטרך להצטדק, למשל, על שמירת התקן או על הרצון למצוא את הניסוח המדויק ביותר. נקודת המוצא של הדיון גבוהה, כלומר מניחים שהנוכחים "שולטים בחומר".
באילו עוד קבוצות לשון בפייסבוק ובכלל (לאו דווקא בפייסבוק) את חברה?
מאז הקמתי את הקבוצה אני נוכחת פחות בקבוצות האחרות. לפעמים אני מבקרת במותן של מילות היחס (שפעם השתמשנו) ובחולצה מטיילת בוואדי.
כמה חברים בקבוצה, והאם את חוששת מריבוי אנשים עד אובדן הקהילתיות של הקבוצה?
נכון להיום חברים בה 1,123 אנשים. קצב ההצטרפות מתון, ואני לא חוששת מריבוי אנשים. נכון שככל שהקבוצה גדלה מתרבים בה חילוקי הדעות, וכבר פרצו גם אצלנו כמה סערות קטנות, אבל אני עדיין מרגישה שריבוי הקולות והדעות הוא מבורך.
כמה שעות את מבלה בקבוצה?
תלוי באיזה יום. אני לא תמיד פעילה בדיונים, אבל משתדלת לקרוא כל הודעה חדשה בקבוצה, ויש ימים שאני נמצאת בה שעות. לא תמיד מגיבה ומשתתפת, אבל קוראת.
מה בדיוק התפקיד של מנהלת קבוצה?
מנהלת הקבוצה מעצבת את האופי שלה ומנתבת אותה בכיוון הרצוי לה – אבל מצליחה לעשות את זה פחות ככל שהקבוצה גדולה יותר, כמובן. אני מרגישה שהקבוצה קיבלה חיים משל עצמה ויש הרבה "ראשים" שמובילים אותה, וזה בדרך כלל עובד מצוין. יש יוזמות מתוך הקבוצה, וזה מבורך, כי לי אין כמעט זמן פנוי. בגלל שהקבוצה גדלה גם התרבו חילוקי הדעות בה, ולא כולם זוכרים להיות מנומסים כל הזמן, ולכן התפקיד של המנהל הוא גם להיות קצת גננת לפעמים. המטלה הזאת הרבה פעמים מגיעה לפתחה של המנהלת השנייה בקבוצה שלנו – שירה, ואני אסירת תודה על כך, כי היא הרבה יותר מוצלחת בזה ממני. שירה גם יוזמת פעילויות ודיונים ואינטראקציה בין חברי הקבוצה, וזה עוד תפקיד חשוב של המנהלים.
כדי שאדע להימנע בעצמי ? – מה הדבר שהכי מפריע לך שאנשים מפרסמים/עושים בקבוצה?
מפריע לי כשמפרסמים תמונה של שגיאה שהתפרסמה בעיתון, בספר או במקום אחר שברור שהטקסט בו עבר עריכת לשון, ובעצם צולבים אחד מהעמיתים שלנו. טעויות קורות גם לטובים ביותר. מפריע לי גם כשבתגובות לפוסט מתקנים את הניסוח של כותבת הפוסט. בכלל, מפריע לי כשכותבים תגובות לא מכבדות, לא נעימות, ולא זוכרים שבצד השני נמצא אדם אמיתי שקורא את הדברים.
יש לך סיפור מעניין שנתקלת בו כמנהלת הקבוצה?
לצערי קרה לנו בקבוצה שעורכת לשון התלוננה על תנאי התשלום של אחד המעסיקים שלה ואחר כך איבדה את מקור ההכנסה הזה (כנראה בעקבות הפוסט שלה). גם בקבוצה סגורה חשוב לזכור שאי-אפשר לדעת מי קורא את הדברים, ואין למנהלות הקבוצה אפשרות לסנן במידה מושלמת את כל הנכנסים אליה.
הקבוצה רק וירטואלית או שיש גם מפגשים בעולם האמיתי? אם כן, מהם, מה תוכנם ואחת לכמה זמן?
כבר היו מפגשים בעולם האמיתי, כולל יום עיון שלם, ובימים אלה מתארגן עוד אחד. המפגשים הם מקצועיים ועוסקים בסוגיות שמעניינות עורכי לשון – גם סוגיות לשוניות וגם נושאים אחרים שקשורים לעבודה, כמו עולם ההוצאה לאור, או התוכנות שאנחנו עובדים איתן.
קול העברית כולה
מקימה ומנהל: יאיר בן־חור
עוד מנהלים: Tom Thaller | דרור ניר קסטל
שיחה עם יאיר בן חור:
מתי הקמת אותה ומה גרם לך לפתוח את הקבוצה?
הקמתי את הקבוצה ב-19 בספטמבר 2012 בהמלצת חבר פייסבוק שאהב את הקבוצה הקודמת שניהלתי – העברית שלנו.
מה מטרת הקבוצה?
מטרת הקבוצה לקיים דיונים בנושאים הקשורים בלשון העברית. המטרה כתובה גם ב"על אודות" של הקבוצה: "קול העברית כולה – כל מה שעברי(ת): לשון, ספרות, מוזיקה; עברית בעברית וכל מה שמסביב לעברית, מלפניה, מאחוריה ומצדדיה. בקבוצה מתנהלים דיונים על העברית, ושואלים שאלות ומקבלים תשובות על העברית".
מי קהל היעד של הקבוצה – רק אנשים שעוסקים בלשון או כל מי שתעניין בתחום?
כל אדם שמתעניין בעברית ואוהב את העברית.
יש משהו שמייחד/מבדל את הקבוצה הזו מקבוצות לשון אחרות שיש בפייסבוק?
כן, דנים בכל הקשור לעברית, לא רק בלשון אלא גם בספרות העברית ואף במוזיקה העברית. כמו כן, כאן יש מקום לכולם ובלבד ששומרים על תקנון הקבוצה: בלי פוליטיקה, בלי גסויות, בלי פרסומות לא קשורות לנושא ובעיקר – שמירה על דיון תרבותי, מכבד ומכובד.
באילו עוד קבוצות לשון בפייסבוק ובכלל אתה חבר?
העברית שלנו, לשונאי נופל על לשונאי, רווח כפול, משרות עריכה לשונית – הצעות עבודה.
כמה חברים בקבוצה, והאם אתה חושש מריבוי אנשים עד אובדן הקהילתיות של הקבוצה?
נכון לכתיבת שורות אלו חברים בקבוצה 7,527 חברים. איני חושש, אני בעד כמה שיותר חברים, בתנאי שישמרו על מטרות הקבוצה והתקנון שלה. כמה שיותר – כן ייטב.
כמה שעות אתה מבלה בקבוצה?
בעבר ביליתי הרבה יותר, אבל מפאת קוצר זמן מבלה הרבה פחות, זו גם הסיבה שמיניתי עוד שני מנהלים שותפים לקבוצה – תום טלר ודרור ניר קסטל – שיסייעו לי לנהל.
מה בדיוק התפקיד של מנהל קבוצה?
תפקידו לוודא שהדיונים נערכים כיאות, שתרבות השיח נשמרת, שלא גולשים לנושאים שאינם קשורים לנושאי הקבוצה, וכן לענות על שאלות החברים וכיו"ב. במקרים מסוימים גם למחוק תגובות לא הולמות ואם צריך אף לחסום חברים שאינם מכבדים את הקבוצה ואת חבריה.
כדי שאדע להימנע בעצמי ? – מה הדבר שהכי מפריע לך שאנשים מפרסמים/עושים בקבוצה?
מפרסמים פרסומים לא קשורים לנושאי הקבוצה כמו פרסומות שונות, ביקורות וכיו"ב. וכמובן, מפריע שמכניסים פוליטיקה לקבוצה, זה קורה לא מעט.
יש לך סיפור מעניין שנתקלת בו כמנהל הקבוצה?
יש והיו לא מעט מקרים שנאלצתי למחוק תגובות או רשומות ואף לחסום חברים, רשימת החסומים ארוכה, לצערי. מקרה משעשע: יש בקבוצה פינה שחנכה אחת החברות – "טרום הגהה" השם שלה. בפינה זו אנחנו מביאים טעויות הגהה אמיתיות ומצחיקות שנתקלנו בהן ברשת או בעבודה, כמובן, בלי פרטים מזהים של מי שטעה. חברים מסוימים, בעיקר אלה החדשים או הפעילים פחות, לא ממש מבינים את הפינה ומתקנים בתגובותיהם את הטעות המוצגת בפינה, כאילו הכותב שגה ללא כוונה. וזה מצחיק. ?
הקבוצה רק וירטואלית או שיש גם מפגשים בעולם האמיתי?
זו קבוצה וירטואלית בלבד. בעבר היה ניסיון של אחת החברות לקבוע מפגש קבוצתי אבל הוא נכשל מחוסר שיתוף פעולה.
.
רוצים לקבל עדכון כשעולה הרשומה הבאה? רוצים לדעת מתי עולה עוד פרק בהסכת "קולולושה"?
לחצו כאן והצטרפו לרשימת התפוצה של "לשוניאדה"
כתיבת תגובה