אנשים בעלי עקרונות – שמוסיפים לפני כל משפט את המילה "בעיקרון", אנשים מרשימים – ששכחו את הפועל כ-ת-ב ואין להם אלא ר-ש-ם, אנשים גאוותנים – אלה שרוכשים כבוד. איתי אליצור מסווג אנשים לפי הכתיבה שלהם ונותן בהם סימנים. טור אורח מיוחד ללשוניאדה.
אנשים הלוקים בחוסר מידתיות: אנשים שמשתמשים בביטוי "במידה ו…", מי בכלל המציא את הביטוי המכוער, המחליא, המבחיל והמיותר הזה? מה רע במילה היפה והפשוטה "אִם"?
אנשים שהם פועלי בניין: אלה שיצרו בניין חדש: הֶפעיל.
אנשים מרשימים: ששכחו את הפועל כ-ת-ב ואין להם אלא ר-ש-ם.
אנשים בעלות נמוכה: שאינם מבדילים בין מחיר ובין עלות, ובמקום מחיר הם אומרים עלות.
אנשים חסרי תועלת: אנשים שאינם מעקלים את מצבם, ולכן הם מועילים בטובם להוקיר תודה.
אנשים הסובלים מבעיות מין: כאלה שאינם מגיעים למין מלא, וכותבים על מן בעיה כזאת, או על מן שגיאה כזאת. או לחלופין: אנשים מלאי מין, שיוצאים מין הכלל.
אנשים הסובלים מבעיות בזהות המינית: שלא קולטים ששלחנות וארונות הם זכרים, בעוד ביצים, חיטים ושׂעורים הן נקבות. לפעמים הם מסתבכים גם עם הסלע שאחרי הצומת. מזעזע במיוחד: שמונָה עשרה, שתי שקל.
אנשים בעלי נטיות הפוכות: כאלה שמאוד מבקשים להשאיל משהו, וכשאני אומר להם שאם הם כך כך רוצים להשאיל אני מוכן לשאול מהם, מתברר שהם בכלל לא רוצים להשאיל, הם רוצים לשאול.
אנשים מלחיצים: אנשים שכותבים באתרים שלהם "ליחצו כאן". האח התאום של "ליחצו" – "כנסו".
אנשים בעלי עקרונות: שמוסיפים לפני כל משפט את המילה "בעיקרון", אם צריך ואם לא צריך.
אנשים גאוותנים: אלה שרוכשים כבוד.
אנשים חסרי חן: מי שאומרים חינניות במקום חן, הם גם סובלים מעניות (במקום עוני), תופעות לשוניות מלאוֹת מכוּערוּת.
אנשים שמכורים לשׂמים ועושים סמים: הם אינם לובשים בגדים ולא נועלים נעלים, הם פשוט שׁמים. הם גם אינם קונים ואינם מכבסים, הם עושים קנייה ועושים כביסה ועושים סמים. הם גם עושים כלים.
אנשים שהלכו לאיבוד בנבכי הזמן: אלה שנראָה להם בהווה. מרחוק ה' נראה לי.
"אנשים": אנשים שמוסיפים "מרכאות כפולות", בכל "מקום" שלא "צריך".
אנשים משונים שבאים לשנות: עליי להבהיר כמה נקודות חשובות: מי שמגדל דבורים הוא כוורן ולא דבוראי. אישה שנושאת עובר ברחמה היא אישה הרה ולא הריונית. איש שבא מארץ כוש הוא כושי (במלרע) ולא אפרו-אמריקאי. קבוצה שכוללת גברים ונשים גם יחד נאמרת בלשון זכר. אפליה בין גברים לנשים היא אפליה על רקע מיני ולא מגדרי. ואתם שם באקדמיה ללשון העברית, התפקיד שלכם הוא לחקור את העברית, לא לשנות אותה.
איתי אליצור הוא חוקר במכון תורני וחובב השפה העברית
רוצים לקבל עדכון כשעולה רשומה חדשה לאתר? רוצים להתעדכן כשההסכת הבא יעלה?
לחצו כאן והצטרפו לרשימת התפוצה של "לשוניאדה"
12/07/2020 at 2:18 pm
רשימה נחמדה. הפסקה האחרונה מיותרת.
13/07/2020 at 11:26 am
בכל זאת הסתייגות קטנה לגבי:
"איש שבא מארץ כוש הוא כושי ולא אפרו-אמריקאי".
אמנם נכון שמקור המילה כושי היא בארץ כוש, אבל אסור להתעלם מכך שבעברית הנוכחית הדבורה בפועל, המילה הזאת גם משמשת וגם נתפסת כמילת גנאי גזענית.
שפה אינה רק המקורות האטימולוגיים שלה, אלא היא גם, ובעיקר, האופן שבו דובריה משתמשים בה הלכה למעשה.
אם אנשים כהי עור אומרים לנו במפורש שהמילה הזו פוגענית בעיניהם (בגלל שימוש גזעני רב שנעשה בה בפועל), אז הדבר הנכון לעשות הוא לכבד את הבקשה ולא להסביר להם שבעצם הם טועים כי 'אטימולוגיה'
13/07/2020 at 3:23 pm
אני לא חושבת שכבוד ואהבה לשפתנו מצדיקים דיבור כל כך לא מכבד על אחרים, שמשתמשים בה לפעמים בצורה שגויה או יומרנית או גם-וגם. היחס ללשון לא מצדיק אפילו את ההתבטאויות התוקפניות כלפי שגיאות הלשון עצמן ("ביטוי מבחיל ומחליא"?!) יתר על כן, גם אילו צדקת בקיעתך לגבי תפקידם של חברי האקדמיה ללשון – הפניה בסגנון "אתם שם באקדמיה" לא מכבדת ולא מוצדקת. (אגב, תפקידם ממש לא רק לחקור אלא "לכוון את התפתחות הלשון העברית" – כך לשון החוק שעל פיו הוקמה האקדמיה!)
אעצור כאן.