החוברת "קיצור שולחן עורך" (שם מדליק!) היא מעין קורס כתוב בעריכת לשון. יש בה לקט ענייני עריכה שיסייעו לעורך הלשון במלאכתו. לפניכם סקירה ועמודים לדוגמה.
רבים מתמקדים ברבדיה הבסיסיים של עריכת הלשון וסבורים שהיא מתמצה בהגהת הטקסט ובתיקון שגיאות לשון ודקדוק. אולם תחומי האחריות של עורך הלשון כוללים גם היבטים כלליים יותר של הטקסט: ההיגיון שבו, לכידותו הפנימית, מבנה הטיעונים הנמסרים בו ועוד.
תוכנת מחשב אוטומטית אינה יכולה להעיר לכותב שדבריו חסרי היגיון או סותרים את מה שנאמר לפניהם, והיא אינה יכולה להציע לכותב ניסוח תמציתי ובהיר במקום הניסוח המורכב שנקט. גם כותב הטקסט, אדם מקצועי בתחומו, לא תמיד מודע לשלל הסוגיות שיש לתת עליהן את הדעת בכתיבה – והרי הכתיבה גם היא מקצוע לעצמו.
החוברת "קיצור שולחן עורך" (שם מדליק!) היא מעין קורס כתוב בעריכת לשון. יש בה לקט ענייני עריכה שיסייעו לעורך הלשון במלאכתו: ענייני ניסוח הכלליים, סימטרייה והיגיון, מילות הקישור והיחס, תוארי הפועל, סדר המילים במשפט, אסתטיקה, נכונות הטקסט ואמינותו, ענייני עריכה אקדמית ועוד.
הספר כולל מבוא מאת רות אלמגור רמון, ובסוף הספר יש מפתח כללי, ובו אפשר למצוא דיונים במילים ובתופעות מסוימות.
החוברת מיועדת לעורכי לשון ולכותבים מקצועיים. מי שחסר רקע בלשון יתקשה להבינה.
קיצור שולחן עורך, דוד הרבנד, 119 עמודים, הוצאת המחבר
לקנייה: כאן.
עמודים לדוגמה (בתמונות פה יש "קפיצות" ניקוד. בחוברת עצמה, המודפסת, אין בעיה כזו):
עד כאן הסקירה על הספר. ביקורת על הספר – ראו כאן.
.
.
רוצים לקבל עדכון כשעולה רשומה חדשה לאתר? רוצים להתעדכן כשההסכת הבא יעלה?
לחצו כאן והצטרפו לרשימת התפוצה של "לשוניאדה"
16/07/2020 at 4:38 pm
תודה על הסקירה!
נראה שכל משפט שיש בו מילה מְנֻקֶּדֶת יצא פגום בהדפסה… חבל.
16/07/2020 at 5:05 pm
תודה לך.
היכן יש מילה מנוקדת? וכוונתך שניסיתי להדפיס את הרשומה הזו?
18/07/2020 at 11:45 am
התכוונתי להדפסת הספר עצמו.
תסתכל לדוגמה בעמוד הסרוק השלישי (עמ' 8) — יש בו מסגרת אפורה עם הכותרת "חשוב לשים לב". בטקסט במסגרת האפורה יש שתי מילים מנוקדות (מְתַקני בשורה הראשונה, מאתַיִם בשורה השלישית) ש"נמרחו" על גבי מילים אחרות בטקסט או מחוץ למסגרת האפורה.
19/07/2020 at 1:03 am
מוזר. בספר עצמו זה לא כך. כנראה זה קרה כשהמרתי את הפי-די-אף לקובץ תמונה. אבדוק מה אפשר לעשות. בכל מקרה, הספר המודפס (ובקובץ הפי-די-אף) אין בעיות כאלה.