מי המציא את שם המשפחה, מתי ולאיזה צורך? למה יש יותר שמות משפחה משמות פרטיים? חוץ מסיבות פמיניסטיות, מה הסיבה לשני שמות משפחה? פרק שמוקדש כולו מוקדש למשפחה. לשם המשפחה.

להאזנה ב-itunes לחצו כאן |להאזנה ב-Podcast Addict לחצו כאן.

להאזנה ביוטיוב:

ולחובבי soundcloud:

תחשבו על זה: שמות פרטיים ותיקים יותר משמות משפחה, אבל בכל זאת יש יותר שמות משפחה משמות פרטיים. למה?

5% מהנשים נושאות שני שמות – שם הנערות ושם המשפחה של הבעל. חוץ מסיבות פמיניסטיות, מה הסיבה לכך?

יש שמות משפחה הבנויים מראשי תיבות, כגון כ"ץ (כהן צדק), שו"ב (שוחט ובודק). האם זה מאפיין יהודי?

בפרק שוחחתי עם ד"ר רוביק רוזנטל על שמות משפחה – מי המציא אותם, מתי ולאיזה צורך; שאלתי למה מי שנושא את שם המשפחה אשכנזי הוא בעצם מזרחי, דיברנו על סיומות כגון שוילי, זון/סון (אברמסון); והזכרנו את סוגי שמות משפחה – אלה שמקורם בשֵם מקום (ורשסקי), בבעל מלאכה (קצב, חזן, גלזר, שכטר, דהן) ובתכונות (כולל תכונות שנתפסות לא חיוביות: בוחבוט = אדם שמֵן, שוורץ = שחור).

כמו כן שוחחנו על בן-גוריון וההיסטוריה של עִברות שמות המשפחה ועל כל השיטות לעִברות.


ד"ר רוּבִֿיק (ראובן) רוזנטל בלשן, מרצה, עיתונאי וסופר.

כבר 23 שנים כותב את הטור "הזירה הלשונית" – טור שהחל במקומון מעריב, עבר למעריב עצמו, עד להקמת אתר הזירה הלשונית, לפני שש שנים. הטורים באתר התפרסמו בעבר גם ב-nrg ובאתר ישראל היום.

ד"ר רוזנטל גם כותב טור בבלוג של מילון רב מילים, היה מרצה ללשון ותקשורת בבר אילן, כותרת, בית צבי, אוניברסיטת חיפה, וריכז את סדנת העיתונות באוניברסיטה הפתוחה.

נוסף על הספרים שאינם בתחום הלשון, כתב מילונים, כמו מילון הסלנג המקיף, מילון הצירופים, כתב ספרי לשון כמו מדברים בשפת התנ"ך ומדברים צהלית – דיוקן שפת הצבא הישראלי, וגם כתב חמישה ספרי ילדים שעוסקים בשפה העברית, ביניהם המסע המופלא לארץ המילים, שעליו זכה בפרס רמת גן לספרות ילדים ונוער. עוד זכה בפרס סוקולוב לעיתונאות כתובה, ופרס ראשון לציון על שם מאיר אריאל על יצירתיות בשפה העברית.

כבר 13 שנים הוא מנהל האקדמי ושותף ל"לשון ראשון" – מופעי תרבות העוסקים בשפה העברית, וגם השתתף בכל מיני מיזמי לשון מיוחדים כמו התוכנית "הזירה הלשונית" בטלוויזיה החינוכית, תערוכת "א-ב-גע-דע" בבית התפוצות – חגיגה משחקית של עברית לילדים, וגם הגיש פינת לשון ברשת ב.


דברים שהוזכרו בפרק והרחבות למתעניינים

.

רוצים לקבל עדכון על ההסכת הבא? רוצים לדעת מתי עולה הרשומה הבאה?
לחצו כאן והצטרפו לרשימת התפוצה של "לשוניאדה"