האם צה"ל מחזיק בשיא הקיצורים ור"ת לעומת שאר הצבאות בעולם, מיהי רות ב"קיבלתי רות", מניין הגיע ה"אחי", וגם על "עוד חמש חודש אני משתחרר".
להאזנה ב-itunes לחצו כאן |להאזנה ב-Podcast Addict לחצו כאן.
להאזנה ביוטיוב:
ולחובבי soundcloud:
המחשבה הראשונית היא שבצה"ל יש כ"כ הרבה ר"ת כי הצבא עוסק בחיים ומוות וחייבים לקצר. אבל לד"ר רוביק רוזנטל יש הסבר אחר.
בשיחה עימו שוחחנו על מגוון רחב של נושאים הקשורים לשפה הצהלית, לשון צה"ל: ראשי התיבות – מתי בוחרים אות אחת מכל מילה (מ"כ) ומתי כמה אותיות קמב"ץ (קצין מבצעים), וגם דיברנו על צורות המיוחדות לצה"ל ולסלנג הצה"לי שחדרו לעברית הכללית: אחי, ברגוע, בכללי, בשוטף; קיבלתי רות (ומיהי למען השם); לעלות על מדים (על מה עולים פה בדיוק?).
בשיחה תגלו למה יש בצה"ל נגמ"ש בשם זלדה (סיפור הזוי), מה פירוש שמות הדרגות (סמל, טירון, חיל, קצין, טוראי, סרן ועוד), למה יש הרבה שמות עצם קיבוציים שלכאורה אין להם ריבוי (נשקים, רכבים, זמנים, פְּאָתים), וכמובן מה הסיפור של "חמש חודש" ו"שלושים שניות הייתם פה".
ד"ר רוּבִֿיק (ראובן) רוזנטל בלשן, מרצה, עיתונאי וסופר. כתב את הספר מדברים צהלית – דיוקן שפת הצבא הישראלי.
הרחבה על ד"ר רוזנטל תמצאו בפרקים הקודמים שבהם התארח בקולולושה:
- פרק 22: מה שם המשפחה שלכם אומר עליכם?
- פרק 23: שֵם חיבה, שֵם שני ושֵם של טייס – הכול על השֵם הפרטי שלכם.
.
רוצים לקבל עדכון על ההסכת הבא? רוצים לדעת מתי עולה הרשומה הבאה?
לחצו כאן והצטרפו לרשימת התפוצה של "לשוניאדה"
28/01/2021 at 11:05 am
תודה על ההסכת, נהניתי מאוד. בעניין הנוטריקונים שכוללים לא רק את ראשי התיבות ממש אלא עוד אותיות, נראה לי שגורם מאוד מרכזי הוא העובדה שיש בצבא הרבה מאוד (מאוד!) צירופים שהתיבה הראשונה שלהם היא "מפקד", כלומר האות הראשונה היא מ"ם, ולא די באות נוספת אחת כדי שההבדל בין כולם יהיה ברור לאוזן, כך צירופים רבים שהתיבה הראשונה שלהם היא "קצין", או שהתיבה הראשונה היא "בסיס" עוד כמה כאלה.
28/01/2021 at 1:29 pm
תודה
11/02/2021 at 12:02 pm
במשך שירותי הצבאי בגולני של שנות השמונים לא נתקלתי בשימוש במונח 'מְרָדִים' כצורת הרבים של 'מרד' מעניין הם המונח הוטבע לאחר זמני. כמו כן את המונח 'זלדה' אני לא מכיר מהשירות הצבאי אלא רק מסיפורי המצור על ירושלים בבית הספר. בצבא תמיד השתמשנו ב'נגמ"ש'. האם ייתכן שכבר בשנות השמונים המונח כבר לא היה בשימוש?
11/02/2021 at 3:49 pm
איני יודע להשיב. אולי במקומות מסוימים השתמשו ובאחרים לא.
06/06/2021 at 1:25 pm
עד כמה שאני זוכר מהסיפורים של אבא שלי,נגמשים אלו הגיעו ברכבת האווירית במלחמת יום הכיפורים,ואז נתקבע השם.
ונראה חי שנשאר בשנות ה 70 ואחכ נמוג.