איך מחליטים מהי העברית הנכונה: לשון המקרא, לשון חכמים, לשון ימי הביניים ואולי לשון ימינו? ואם כל לשון משתנה ומתפתחת – מדוע האקדמיה ללשון מנסה "לחנך" את הציבור? על זאת ועוד נושאים מרתקים בפרק מיוחד במינו.

להאזנה בספוטיפיי לחצו כאן | ב-itunes לחצו כאן | להאזנה ב-Podcast Addict לחצו כאן.

להאזנה ביו-טיוב:

ולחובבי soundcloud:

אנשים רבים מתלוננים שהיום "כבר לא מדברים עברית נכונה" וש"אי אפשר להבין את הנוער" ולכן העברית בסכנה. בפרק הזה ניסה ד"ר גבריאל בירנבאום להשיב על כמה תהיות בסיסיות:

א. אם העוּבדה היא שכל שפה חיה בעולם משתנה, למה להתערב כדי לעצור את השינוי? הרי לוּ הייתה אקדמיה ללשון בתקופת חז"ל אולי לא הייתה מתפתחת לשון חכמים והיינו מפסידים אוצר לשוני רב.

ב. אם בכל זאת נכון להתערב ולכוון את העברית, האם יש סיכוי שההתערבות תצליח? האם אין דוגמות משפות אחרות בעולם שההתערבות הצליחה.

ג. נניח שההתערבות תצליח – מה נחשיב כהתפתחות טבעית של השפה ולכן לא נתקן, ומה נחשיב שגיאה ונתקן? לפי איזו עברית נחליט מה יוגדר היום "עברית נכונה": העברית המקראית או אולי העברית של חז"ל ואולי ימי הביניים? מה בדיוק המעמד של עברית ימינו?

ועוד בפרק דיברנו על הביקורת נגד האקדמיה ללשון שמשנה קביעות קודמות שלה ובכך "נכנעת" לציבור ואם אכן מדובר בכניעה, האם האקדמיה תשנה את ההחלטה שיש לומר "כתבתם" במלרע והאם היא תכשיר את "שתי שקל", וגם שוחחנו על עוד עניינים מרתקים (ובגלל זה הפרק ארוך מהרגיל – כשעה וחצי במקום כשעה).


הפרקים הקודמים שבהם התארח ד"ר גבריאל בירנבאום – חוקר באקדמיה ללשון העברית, בלשן ומרצה ללשון:


מראי מקום לדברים שהוזכרו בפרק:

.

רוצים לקבל עדכון על ההסכת הבא? רוצים לדעת מתי עולה הרשומה הבאה?
לחצו כאן והצטרפו לרשימת התפוצה של "לשוניאדה"