הספר עוסק במערכת היחסים הענפה והמורכבת בין חיי עם ישראל ובין הלשונות שדיבר וכתב בהן – תענוג צרוף!

זה ספר שחיכיתי לו הרבה זמן והיה חסר מאוד במדף ספרי הלשון וההיסטוריה של עם ישראל – בחינת מערכת היחסים בין חיי העם וקורותיו ובין הלשונות שבהן דיבר וכתב למן המקרא ועד ימינו. מכל הלשונות עוסק בקשר המיוחד שבין העם היהודי, הסביבה שבה הוא חי והמורשת התרבותית לשונית שנשא עימו.

בספר יש תשובות לשאלות מרתקות, כמו אלה: מה היה מעמדה של העברית כאשר עם ישראל ישב בארצו, כיצד שימר אותה בגלות, למה כתבו יהודי ספרד ספרי קודש בערבית אבל שירה בעברית, מדוע המשיכו יהודי הבלקן לדבר לאדינו מאות שנים אחרי שעזבו את ספרד, איך הפכה היידיש לשפת האם של מרבית יהודי העולם, באיזה לשון חשב הרצל שידברו במדינת היהודים, וכיצד חזרה לבסוף העברית אל בימת ההיסטוריה כמנצחת.

בספר ארבעה חלקים (לשון חיה של עם בארצו; לשון בגלות בצל לשונות שולטות; שעתן היפה של לשונות היהודים; ואעפ"כ ולמרות הכול – עברית) ו-16 פרקים. כל פרק פותח בסקירה היסטורית בסיסית וממנה עוברים לנושאי הלשון והתרבות.

את הספר כתבו ד"ר חנוך גמליאל וד"ר עשהאל אבלמן – איש לשון ואיש היסטוריה. ד״ר חנוך גמליאל — ראש החוג ללשון במכללה האקדמית הרצוג וחבר האקדמיה ללשון. ספרו רש"י כפרשן וכבלשן ראה אור בהוצאת מוסד ביאליק; ד״ר עשהאל אבלמן — מרצה להיסטוריה במכללה האקדמית הרצוג ובמרכז האקדמי שלם. ספרו תולדות היהודים ראה אור בהוצאת דביר.

זה המקום להזכיר שד"ר חנוך גמליאל כבר התראיין לשני פרקים בקולולושה, ובעקבות הספר החדש ראיינתי אותו שוב והפעם לשלושה פרקים־חלקים שסוקרים את הדברים המרכזיים בספר. הפרקים יעלו בקרוב.

מכל הלשונות – למה אנחנו מדברים עברית?, עשהאל אבלמן, חנוך גמליאל, 331 עמודים, הוצאת דביר

 

רוצים לקבל עדכון כשעולה הרשומה הבאה? רוצים לדעת מתי עולה עוד פרק בהסכת "קולולושה"?
לחצו כאן והצטרפו לרשימת התפוצה של "לשוניאדה"