על שליט יחיד אנחנו אומרים שהוא שליט אבסולוטי – וגם על מספר מוחלט אנחנו אומרים שהוא אבסולוטי, ולהוא יש שמיעה אבסולוטית, וכששואלים אותנו משהו אנחנו עונים בפסקנות: אבסולוטית, לא! (או כן).
אבל כפי שנראה, המונח הזה הוא לא כל כך אבסולוטי – ואפילו נזיל משהו.
אבסולוטי בא מן הפועל הלטיני absolvere שפירושו להפריד, לפרק. עם השנים, שם התואר absolutus שנגזר מן הפועל הזה קיבל משמעות של מנותק, לא מחויב, בודד, ולכן טהור. השליט היחיד, אם כן, מנותק מכל קשר או מחויבות, וכך הוא מצליח להיות שליט יחיד.
אבל, אותו פועל, להפריד, משמש גם במשמעות של להמיס (כאשר ממיסים חומר מסויים, מפרידים בין חלקיו כדי שיתמוסס במים למשל) והפועל האנגלי הנגזר מזה dissolve פירושו להתמוסס.
אבל solve מאותו שורש שמשמעו להמיס, פירושו גם לפתור – וגם כאן, הקשר ברור: כאשר אנחנו פותרים בעייה, אנחנו מפרידים, ממיסים, את המרכיבים שלה עד לפתרון. ולכן, באנגלית solution הוא גם פתרון – וגם תמיסה, נוזל שיש בו מרכיבים של חומר שהומס לתוכו. טרפנטין, נפט ומשפחת המוצרים הדומה נקראים סולבֶנְטִים, ממיסים.
הלאה: על חברה מסחרית אומרים שהיא נזילה, במובן שיש לה נזילות, כלומר אמצעים שאפשר לממש אותם. וכאשר חלילה אין לה אמצעים אלה היא נקלעת למצב של insolvency, כלומר חוסר-נזילות או פשיטת-רגל.
והוודקה המפורסמת אבסולוט? תודה, אנחנו מעדיפים אותה עם מיץ תפוזים בבקשה.
כתיבת תגובה