בשקט בשקט, "רגע של טריוויה" הגיע לגיליון ה-50 שלו, וזו הזדמנות טובה לעסוק – ביובל 50.
במקור, המושג יובֵל מציין 50 שנה או נכון יותר את השנה ה-50 בכל מחזור של חמישים שנה. היום, ואין בכך טעות, נוהגים להקדים במילה יובל גם מספרים עגולים אחרים (כגון 30 שנה, 90 וכד') להולדת אנשים, להקמת יישובים וכד'. ומנין המושג המקורי? אומר ספר ויקרא:
"וְסָפַרְתָּ לְךָ שֶׁבַע שַׁבְּתֹת שָׁנִים שֶׁבַע שָׁנִים שֶׁבַע פְּעָמִים וְהָיוּ לְךָ יְמֵי שֶׁבַע שַׁבְּתֹת הַשָּׁנִים תֵּשַׁע וְאַרְבָּעִים שָׁנָה… וְקִדַּשְׁתֶּם אֵת שְׁנַת הַחֲמִשִּׁים שָׁנָה וּקְרָאתֶם דְּרוֹר בָּאָרֶץ לְכָל יֹשְׁבֶיהָ יוֹבֵל הִוא תִּהְיֶה לָכֶם וְשַׁבְתֶּם אִישׁ אֶל-אֲחֻזָּתוֹ וְאִישׁ אֶל-מִשְׁפַּחְתּוֹ תָּשֻׁבוּ. "
כמו בשנת שמיטה, חל איסור לעבּד את הקרקע בשנת היובל. אבל, בנוסף לכך יש ציווי, שיש מי שרואים בו את ההיבט הסוציולוגי והכלכלי של המצווה: האדמות חוזרות לבעליהן, והעבדים העבריים משוחררים. יוצא מזה, שקרקע שנמכרה – כעבור 49 שנים חוזרת לבעליה המקוריים. נשמע לכם מוכר מאיזה מקום? כך בדיוק נוהג היום מינהל מקרקעי ישראל, המחכיר קרקע רק ל-49 שנים, וכך האדמה חוזרת להיות נחלת הלאום בתום תקופת החכירה המקורית.
צריך לזכור, ששנת היובל מתרחשת מייד אחרי שנת שמיטה שחלה כל שבע שנים (השנה הנוכחית היא שנת שמיטה) שגם היא מציבה לא מעט בעיות לחקלאים. ולכן, מצוות היובל בעצם אינה מקויימת היום, וגם במצוות שנת השמיטה יש הרבה מאוד פרשנויות והיתרים. קשה מאוד לקיים כלכלה שבה אחת לכמה שנים עסקות המכירה והחובות מתבטלים – ובדיוק מכאן המושג שמיטת חובות, הקשור לשנת השמיטה. לכן, תיקן הילל הזקן את תקנת ה"פרוזבול" שהיא הליך המאפשר לקיים עסקת הלוואה בלי שמצוות שמיטת כספים תחול עליה. איך? לצד ההלוואה נחתם שטר בפני בית דין, המעביר את שעבוד ההלוואה מן המלווה אל בית הדין. וכך הלווה נותר חייב לבית הדין, ועל החובות לבית הדין לא חלה מצוות שמיטה.
ואם נחזור ליובל, לא רק אצלנו שמורה למילה הזו המשמעות של ציון כך וכך שנים למאורע כלשהו. jubilee באנגלית מקורו ביובל שלנו. באנגליה חוגגים אותו למלכה פעם בחמישים שנה – ומי שהיה בלונדון, בוודאי נסע בקו הרכבת התחתית Jubilee Line (זה המופיע במפה המפורסמת בצבע אפור-כסף) שנקרא כך מפני שנחנך בשנת 1977 לרגל ה-jubilee, יובל הכסף (ומכאן גם צבע הקו במפה!) של המלכה אליזבט השנייה. אותה מילה משמשת גם בשמו של ארגון בינלאומי JUBILEE 2000 המנהל מאבק לשמיטת החובות (ומכאן שמו) של מדינות העולם השלישי למדינות העשירות. ואותה מילה עצמה שימשה את מתנגדי העבדות בזמן מלחמת האזרחים האמריקאית כדי לציין "שחרור עבדים" – והקשר לתנ"ך ברור.
ואם נחזור לעברית שלנו, המילה יובל פירושה, כנראה, אַיל, ורש"י אומר על השופר שבו היו מציינים את שנת היובל: "השופר נקרא יובל מפני שנלקח מקרן איל הקרוי יובל כדברי הכתוב: והיה במשוך בקרן היובל". ומאז, חלפו יובלות על יובלות (= עידן ועידנים) והביטוי נכנס ללשון המדוברת, ובקרוב נחגוג יובל 60 למדינה.
כתיבת תגובה