אני רוצה להניח הנחה, או להציג תיזה כלשהי – וזה בעצם אותו דבר, כי תיזה היא מילה יוונית שמקורה בפועל להניח, במשמעות של לשים משהו. ומן התיזה יצאו כל הגלגולים: אחרי התיזה, ההנחה הבסיסית, מגיעה האנטי-תיזה – כלומר, הטיעון הנגדי. ומה שיוצא בסופו של דבר היא הסינתיזה, כלומר החיבור של התיזה ושל הטיעון הנגדי. ישנה גם ההיפותיזה, שהיא בסיסה של ההנחה, או ההנחה המוקדמת, שכן "היפו" פירושו מתחת.
סינתיזה גם היא חיבור של שתי מילים: התיזה המוכרת לנו, והקידומת syn שהתחלפה לה במילים רבות ל-sym. ואנחנו מוצאים אותה בין השאר – בתזמורת. מכירים את הסימפוניה? הריהי צירוף של syn שמשמעו ביחד + phone שמשמעו קול.
אבל הקידומת הזו, syn, קיימת בהרבה מאוד ביטויים מוכרים: סינרגיה היא עבודה ביחד, וסימביוזה היא חיים ביחד, וסימפאתיה היא "רגש (פאתוס) ביחד", וסימטריה היא יחס בין שני חלקים, והיא חיבור של ביחד + מטר (כן, אותו מטר המוכר לנו, והסימטריה בהוראת שניים שיש להם אותה יחידת-מידה). וגם סימבול (סמל) הוא צירוף שפירושו "לזרוק ביחד", כלומר לציין משהו, לתאר משהו, תוך שימוש במשהו אחר – בסימבול. וכמובן synonym – שהוא "אותה מילה" או מילה נרדפת, וסימפוזיון שבמקורו הוא "שתייה ביחד".
ואין בכלל לבלבל את הסימפוניה המוזיקלית – עם הסימפונות (פ דגושה!) המובילות את האוויר מקנה הנשימה שלנו אל הריאות. סמפון ביחיד, הוא כל אחד משני הצינורות האלה, ולמי שחי עד היום בלי לדעת זאת, כדאי שיידע שמחלת האסתמה נקראת בעברית גנחת הסימפונות.
אבל חוזרים למוזיקה, ומה מפתיע למצוא טקסט כתוב בארמית בספר דניאל, המונה שורה של כלי נגינה – ובתוכם כמה מוכרים לנו בגלגוליהם: משרוקיתא, קתרוס (הלא הוא כלי המיתר, אביה של הגיטרה!), פסנתירין (הפסנתר שלנו לא היה מוכר אז כי הומצא הרבה יותר מאוחר, אבל השם שאול משם!), וסומפוניא – שיש מי שחושב שהוא סוג של עוגב, והקשר בין syn ל- phone מתבקש גם כאן, וזה מחזיר אותנו לסימפוניה.
כתיבת תגובה