"מה כתוב על זה בויקיפדיה?" היא שאלה יותר ויותר שגורה, כשאנחנו רוצים לדעת יותר על משהו או מישהו.

מהי הפדיה? ומהו הויקי? ומה הקשר לאנציקלופדיה?

האנציקלופדיה היא ספר שבו אוסף-מידע המקיף את תחומי הלימוד או תחומי החיים השונים, ושמו כבר מרמז על כך שהוא מקיף: cycle הוא גלגל, ואנציקלופדיה היא ספר מעגלי, כולל, מקיף. הכל מתחיל כמובן ביוונית העתיקה, שבה kyklos הוא מעגל ו-paideia היא חינוך, גידול ילדים. לכן אנציקלופדיה היא במובנה המקורי חינוך כולל.

והכל מן השורש pais שפירושו ילד. את השורש הקשור אליו paideia אנחנו פוגשים גם בהקשרים אחרים: פֶּדיאטריה היא רפואת ילדים, ולא עלינו פֶּדופיל הוא אוהב ילדים, מן החיבור שבין פדו (ילד) ופילוס (אוהב, כמו בפילוסופיה = אהבת החוכמה). והקיקלופ, חד העין מהמיתולוגיה, נקרא כך על שם העין האחת והעגולה שבמצחו. צורת הכתיבה הלטינית של השורש היווני היא שגרמה לכך שהמילה אנציקלופדיה נכתבת לעיתים encyclopaedia – בצורה המאוד לא שגורה היום של חיבור האותיות a  ו-e.

אין לבלבל בשום אופן את המילים האלה, שראשיתן במילה שמובנה ילד – עם מילים דומות שמתחילות ב-פֶּד שם השורש הוא מהמילה pes שמובנה רֶגֶל. ולכן פֶּדומטר הוא מד צעדים, ופֶּדיקור הוא הטיפול ברגל (אחיו של המניקור, הטיפול ביד).

את האנציקלופדיות, כפי שאנחנו מכירים אותן היום (כספרים, לא באינטרנט) החלו להוציא במאה ה-18. אחת המפורסמות ביניהן יצאה סמוך למהפיכה הצרפתית שהתרחשה ב-1789. החשיבות שלה היא לא רק מבחינה מו"לית, אלא בעצם יציאתו של ספר המגדיר תופעות והתרחשויות – ובעצם ההגדרה, מאפשר לכותבי האנציקלופדיה להביע את דעתם על תופעות אלה, וגם לקדם את דעותיהם ביחס אליהן. ברגע שאתה מגדיר באנציקלופדיה ערכים כמו דמוקרטיה או שוויון לפי השקפת עולמך, אתה מקבע את הפירוש הזה ומקדם את דעותיך. אותם הוגים אכן נקראו האנציקלופדיסטים.

בעברית, היו מי שניסו לקרוא לאנציקלופדיה "ספר-יַעַן" וגם "מִכלָל" (שהיה גם שמה של אנציקלופדיה מסויימת), אבל בסופו של דבר גם האקדמיה ללשון העברית (שגם לעצמה עוד לא מצאה שם עברי…) אימצה את האנציקלופדיה.

והיום, עם המחשב, עולה כפורחת ה-WIKIPEDIA – האנציקלופדיה הפתוחה ברשת, המאפשרת לכל אחד להוסיף ולערוך ערכים. ומנין השם? wiki פירושו מהיר בשפת בני הוואי, ועל חלק הפדיה כבר אמרנו די.