אוהבים לשתות קפוצ'ינו וללבוש חליפת טריינינג עם קפושון? חשבתם שיש קשר ביניהם? ומה עושים הנזירים הקתוליים בכל העסק הזה?
מסדר הנזירים הקפוצ'ינים נוסד בשנת 1525. היה לו תפקיד חשוב בהחזרת הנצרות הקתולית (זו שרואה באפיפיור מרומא את ממלא-המקום של ישו עלי אדמות) ליבשת אירופה. באותה תקופה עבר על היבשת גל של רפורמה, שבו חלקים מאירופה עברו לנצרות פרוטסטנטית (protest=מחאה), שהחלה עם מרתין לותר. זרם זה יצא נגד השחיתות במימסד הקתולי, והדבר המאפיין אותו שהפרוטסטנטים אינם מכירים (עד היום) בסמכות האפיפיור. עוד שוני: כומר פרוטסטנטי רשאי להינשא ולהקים משפחה.
טוב, איפה הנזירים והקפה? הנזירים הקפוצ'ינים לבשו מעין ברדס, שנקרא cappuccino, שהוא מה שאנחנו קוראים היום "קפושון" (אותה מילה, כמובן).
בין לבין, שמם של הקפוצ'ינים – בעקבות הברדס המחודד – התגלגל לזן של קופים שהמאפיין אותם היא ציצה של שיער שחור ומחודד על ראשם.
והקפה? הגענו גם אליו. קפה אספרסו עם חלב מוקצף בראשו זכה לכינוי קפוצ'ינו, מפני שצבעו וצורתו הזכירו למי שהזכירו את הבגד האופייני לנזירים הקפוצ'ינים. זו מילה חדשה למדי: השימוש הראשון בשפה האנגלית ל-cappuccino במובן זה, הוא משנת 1948.
יש עוד כמה פרשנויות לשם: אחת גורסת כי הנזירים הקפוצ'ינים המציאו את המשקה. אחרת אומרת שהדמיון בין המשקה לנזיר הוא דווקא לתספורת המיוחדת של הנזירים: השיער הוא הקפה, והחלב הוא הקרחת שהם מגלחים במרכז הראש.
בקיצור: מצאו את ההבדלים (או הדמיון), תזמינו קפוצ'ינו בבית קפה, ותיהנו מהחיים.
כתיבת תגובה