דרך ארוכה עבר המין האנושי מאז הזדקף אבינו הקדמון והחל ללכת על שתיים – ועד לימים שכבר מאוד לא פוליטיקלי קורקט להטיח במנהל שלך שהוא "מרובע". ואת כל התהליך הזה, שעובר בעוד כמה מקומות מעניינים, מלווה מילה אחת והסתעפויות רבות לה.
נתחיל בסבא-רבא-רבא שלנו. נא הכירו את pithecanthropus erectus – תרגום: האדם-הקוף הזקוף – אשר שרידיו התגלו בסוף המאה ה-19 באי יאווה. אותנו מעניין היום לא האדם וגם לא הקוף, אלא דווקא הזקוף, שהוא ה- erectus.
הכל מתחיל בשורש rect, וממנו הפועל regere, שכבר הוזכר כאן בהזדמנות אחרת, שפירושו ליישר, להישיר – וגם לשלוט, להנהיג. בתקופות קדומות, חשבו או לפחות קיוו שמי שישר ומוליך בדרך ישרה, ראוי גם למשול, להנהיג. מה שברור הוא, שהתקשורת של אז לא חשבה שממשלת ימין היא דבר רע, עובדה שבכל השפות (כולל עברית) ימין הוא חיובי, וכך באנגלית למשל, right ישר הוא כמו right ימין, וכולם מאותו rect, ישר, זקוף. את השורש הזה נמצא ב-rex ו-regina (מלך ומלכה) וגם ב-regent (עוצר הכתר). rect הוא גם המקור למילה רֶקטור, בעל התפקיד המכובד בממסד האקדמי, וזה מפני שרקטור הוא בעצם מושל, ורק במאה ה-18 התואר יוחַד לאנשי כנסייה ולראשי אוניברסיטאות.
האדם הקדמון אינו לבדו בהתפתחותו המרשימה המביאה לכלל זקיפות קומה: מאותו שורש עצמו גם המילה erection שפירושה זיקפה. והזקיף העומד על משמרתו נקרא ניצב – לא רק בצבא, אלא גם בגיאומטריה: קו ישר העומד אנכי בזווית ישרה לקו אחֵר נקרא ניצב. והנה כך כותב הגאון רבי אליהו (הגר"א), הגאון מווילנה, בספר המיוחס לו על מדע הטריגונומטריה (שנקרא בצורה מבריקה "איל משולש"): "זוית נצבת היא, אשר תחזיק צ' מעלות והצלעות נצבים זה על זה ביושר ואין נוטה לשום צד. וצלע אחד יקרא שוכב ואחר יקרא נצב או עומד." הזווית הישרה, שוב מן השורש rect, נתנה את שמה למצוּלעים: rectangle הוא מרובע, מן הסיבה הפשוטה שיש לו זוויות (angles) ישרות של 90 מעלות (או צ' מעלות לפי הגאון מווילנה). בעבר הרחוק יותר rectangulum היה דווקא משולש ישר זווית, אבל כדי לעשות קצת סדר, למשולש בכלל יעדו את השם triangle.
ואצלנו: זָקֵף – יש זקף גדול וזקף קטון – הוא שמו של אחד מטעמי המקרא, שתפקידו הוא כמו של הפסיק, הניצב בין חלקים שונים של המשפט.
המנהלים, לפחות במובן המילולי, הם אנשים ישרים. regere פירושו כאמור ליישר, וממנו נגזר גם direct שפירושו להוביל, להנחות (ומכאן direction שהוא כיוון) – וגם director שהוא מנהל וגם במאי. ומכאן כמובן גם דירקטוריון, גוף-העל של חברה כלכלית. ו-directory הוא מדריך, מכוון, כמו למשל מדריך טלפונים. דירֶקטיבה היא החלטה, הנחייה, כמו למשל אלה של השוק האירופי המשותף. ורגולציה היא הסדָרָה, הכוונה, של שוק או תחום כלשהו.
חוזרים לגוף האדם: ה-rectum הוא החַלחולֶת, החלק האחרון של המעי הגס המסתיים בפי הטבעת, ושמו הריהו בעצם קיצור של intestinum rectum, בלטינית: המעי הישר.
איך אנחנו יודעים שכל זה נכון? כי בסידור התפילה נכתב: "אמת ויציב ונכון וקיים וישר". נכון וגם ישר? correct! ומזה נגזר כמובן גם להיות קורֶקטי – וגם להיות politically correct.
כמה הרבה נגזרות אפשר לזקוף לזכותו של שורש לטיני אחד!
כתיבת תגובה