האם לסבתא הפוֹטוֹגֶנית שתמונתה מפארת את אילן היוחסין יש קשר כלשהו לגנרל של הז'אנדארמים הצרפתיים, שאם להיות זהיר מאוד, הוא ממש לא גאון גדול, ואולי אפילו סתם דֶגֶנרט? קשר אמיתי אין ביניהם כמובן, למעט השורש המילולי המשותף לכולם: gen.
הכל מתחיל ב-genus הלטיני שפירושו גזע, סוג, והוא קרוב של המילה היוונית gonos שפירושה לידה, צמיחה. על השורש הזה נבנתה המילה generation שפירושה דוֹר – וגם יצירה, עשייה. לכן, המכשיר לייצור חשמל המוכָּר לנו כגֶנֶרטור, זכה למילה העברית מחולל, שכן הוא מייצר, מחולל חשמל (כמו מחולל שערורייה). וכשם שגֶנֶרציה היא יצירה, הרי רֶגֶנֶרציה, שהיא למשל תכונת האיברים ליצור ולהשלים את עצמם אחרי פציעה, או תכונתם של הצמחים לשוב ולצמוח, הריהי צמיחה מחדש. ומן העבר השני הדֶגֶנרציה, ומכאן גם הביטוי הפוגעני דֶגֶנרט, כלומר זה שנסוג מן האיכות של קודמיו.
הכל נמצא בגֶנים שאנחנו מכירים כאחראים לתכונות שלנו, ושאבו את שמם מאותו שורש של יצירה, בריאה – והיום עמלים המדענים לפענח את הגֶנוֹם (צירוף מילולי של גֶן+כרומוזום) האנושי, שגם הוא כמובן בן לאותה משפחה. ביניהם, יש בוודאי מדען אחד שהוא מוכשר מאוד, גאון אמיתי, וזהו ה-genius, כאשר מקור המילה הלטינית הוא בישות השמימית השומרת על כל אדם מרגע לידתו, בריאתו. השימוש במילה זו ל"גאון" כפי שאנחנו מכירים אותו היום החל רק במאה ה-17 (מה שלא אומר שהגֶניוס היהודי לא היה עוד הרבה לפני כן). ואם הוא גאון, ייתכן שזה חלק מהגֶנֶטיקה המשפחתי שלו. האם הוא מדען או מדענית? פעם, היינו שואלים מה מינו – והיום, שואלים מהו המגדר, ובאנגלית gender כמובן מאותו שורש.
אם הולכים ממש לשורשים, אז מעשה הבריאה העניק את השם Genesis לספר בראשית, כמובן מבוסס על השורש gen – ואם נלך לכיוון הקיצוני ההפוך, נגיע להשמדת עם שהיא גֶ'נוסייד, שוב מאותו שורש, כשם ש- homicide הוא רצח, הריגת אדם. ואם כבר היינו בבריאת העולם, עוד מילה על החומרים המרכיבים את עולמנו: oxygen הוא חמצן מפני שהוא יוצר oxys שפירושו חד, חריף. והמימן שהוא אחד ממרכיבי המים הוא hydrogen, והחנקן הוא nitrogen כי הוא יוצר נתרן פחמתי וביוונית nitron. ואם אתם לא מצליחים לקרוא היטב את הכתוב, ייתכן שאתם זקוקים לנורת הלוגֶן – חיבור של המילה היוונית למלח + גֶן, שכן המדובר בחומרים שהריאקציה הכימית שלהם גורמת ליצירת מלח. ואם כבר אנחנו באזור הכימיה, הרי התרופות הגֶנֶריות – בניגוד לתרופות הפטנט – אלה שחברת "טבע" מפליאה בייצורן ובשיווקן, גם הן קיבלו את שמן מאותו שורש מילולי. וקרוב להן הז'אנר, הלא הוא genre באנגלית, שזכה להיות מתורגם למילה העברית סוּגָה, שכמובן משמרת את המשמעות של סוג, גזע.
הקשר לדורות וליצירה בא גם במילה אחרת, גנאלוגיה, שהיא המדע של רישום סדר הדורות. ואם מסתכלים אחורנית באילן היוחסין המשפחתי, יש שם ג'נטלמן, מה שמעיד על שייכותו לקבוצה. ייתכן גם שהיה נדיב מאוד, באנגלית generous וההוראה המקורית של מילה זו היתה מי שנולד למעמד אציל. ואותו ג'נטלמן הוא מאוד פוטוגֶני, כמובן מאותו שורש: הפירוש הוא "נוצר מאוֹר", ובראשית ימי הצילום, לתמונה – שאח"כ היתה לפוטוגרפיה – קראו "ציור פוטוגני". הפיתוח של המילה היא כמובן טֶלֶגֶני, זה שנראה טוב בטלוויזיה. ואולי האיש הפוטוגני הזה היה גנרל? גנרל פירושו כללי, שייך לקבוצה (זה שמנוגד לספציפי, מיוחד) כמו ב-general manager , מנהל כללי. כדרגה צבאית הוא בעצם קיצור של captain general. במרכז ירושלים עומד בניין "גֶ'נֶרלי" – שהאריה המכוּנף הניצב על גגו הוא סמל הפטרון של העיר ונציה, שממנה באה חברת הביטוח Assicurazioni Generali – ובעברית: ביטוחים כלליים. והגנרל שלנו, כנראה פקד על חטיבה של ז'אנדרמים, שהם בעצם gens d'armes, אנשים חמושים, נושאי נשק.
כתיבת תגובה