איך מגיעים באופניים לקרקס, ובדרך עוצרים לטקס ברית מילה? פשוט מאוד: בעזרת מילה אחת שמחברת בין כל אלה. רמז: המילה הזו איננה זו שכלולה בצירוף ברית מילה.
הקרקס, circus בלשונות זרות, החל את דרכו ביוונית העתיקה שם kirkos פירושו עיגול, מילה שעברה ללטינית כ-circum. הקרקס הוא בעצם זירה עגולה למשחקים, והמילה מזכירה כמובן את ה-circle שהוא עיגול – והיא קרובה גם למילה circa שמשמשת באנגלית ובשפות אחרות כדי לציין בעיגול, בקירוב, בסביבות (של שָנים, בדרך כלל). באנגלית, של הבריטים בעיקר, circus היא כיכר עגולה הנוצרת במקום ההצטלבות של כמה דרכים, כגון Oxford Circus המפורסם. ומכתב חוזר (שבעברית נקרא היום בקיצור חוזר, כגון חוזר המנכ"ל) נקרא באנגלית circular לא מפני שהוא חוזר לאחר שנשלח, כפי התרגום העברי שלו, אלא מפני שהוא מופץ למעגל, לחוג (שגם הוא מעגל, ומכאן מחוגה) של אנשים. וכך נוצרה התפוצה, כגון של עיתונים, שהיא circulation. מן ה-circum במובן של בערך, נגזר גם הפועל הלטיני circare שמילולית פירושו ללכת מסביב, בעיגול, ותרגומו פשוט: לחפש. מכאן, Cherchez la femme – חפש את האישה, בצרפתית – ומכאן גם search, לחפש, באנגלית וכמובן גם research, לחקור. ומכאן גם recherché בצרפתית שפירושו מבוקש, מאוד אלגנטי. והמעגל החשמלי נקרא באנגלית circuit מאותו שורש לשוני.
הכל עניין של צירוף מקרים? כמובן לא, וגם צירוף מקרים – circumstance באנגלית – הוא מאותו מקור: עד לפני כמה מאות שנים, המילה שימשה כדי לציין טקס, כזה שאנשים עומדים בו במעגל, מסביב, צירוף של המילים circum + stare, לעמוד מנגד, מסביב. רק מאוחר יותר ניתנה לה המשמעות של צירוף מקרים. וקוראי הצרפתית מכירים את ה-accent circonflex – אותו "גגון" המוצב מעל אותיות מסוימות, כדי לציין שבמקור היתה כאן האות S כמו למשל במילה tête – שהוא בעצם circumflex, כזה שמתוח מעל, מסביב, גמיש.
ובאיזה טקס אפשר לעמוד מסביב? בברית מילה למשל. פעולת המילה נקראת באנגלית circumcise שמתארת את פעולת המוהל: לחתוך מסביב. כך שהמסביב נוגע במקרה זה גם לאובייקט – וגם לאורחים המקיפים אותו.
המעגל והמרכז אחים הם זה לזה, ומן ה-kyklos היווני, מרכז – וממנו הקיקלופים, אלה שעין אחת טבועה במרכז מצחם – נוצר ה-cyclus הלטיני. המילה משמשת גם במובן הפיזי של עיגול, מרכז – כגון bicycle שיש בהם שני גלגלים, כגון ציקלון שהיא סוּפה שבמרכזה "עין הסערה" – אלא גם במובנים מושאלים, כגון מחזור, תקופה מעגלית של שנים או של תופעות (למשל מתחום החשמל: קילו-סייקל, ובעברית שלנו גלגל הזמן, לדוגמה), ואפילו האנציקלופדיה, encyclopedia, היא כזו שמקיפה, כזו שכל מעגל הידע כלול בה.
והמרכז שלנו, מנין הוא מגיע? חוקר הלשון קליין משייך את המקור למילה rakazu באכדית קדומה שפירושה לכופף, וגם לקשור ולהדק. rikas משורש זה הוא החבל שקושרים בו את ראש הגמל לרגלו. ואותה נקודה של כיפוף, קשירה, נתנה את שמה גם למילה רכס, הצורה הגיאוגראפית שבה ההרים מחוברים זה לזה. ומכאן: רוכסן, כזה שמחבר בין שני חלקי הבגד. "וישלח ספרים ביד הרצים בסוסים רוכבי הרֶכֶש" נאמר במגילת אסתר, ועל פי אותו חוקר, הרכש הריהם צמד סוסים, הקשורים ביחד לאותו רכב.
כתיבת תגובה