בדיקת עובדות לשונית על טענה לקשר בין מילים שלאחר בדיקה מתגלה כי בפועל אין ביניהן קשר: בצע כסף, הון תועפות, קרן הצבי, קרן השתלמות.

@yiramne

לתקן את המדבר בביטחון – בדיקת עובדות על קשר בין מילים ובין משמעויות #לומדים_עם_טיקטוק #לומדיםעםטיקטוק #לשון #עברית #השפה_העברית #דקדוק #בדיקתעובדות #הוןתועפות #בצעכסף #קרןפנסיה #קרן #קרןהשתלמות #בדיקתעובדותלשונית #CapCut @מר חיסכון

♬ צליל מקורי – ירעם נתניהו

תמלול:

(קטע) אין ראיה כזו. בָּצַע קשור לחיתוך אבל אין קשר לכסף דווקא, אלא לחיתוך וביצוע של כל דבר. טָעָנת הדובר, שמגדיר את עצמו "מומחה בחיסכון כספי", שבצע קשור לכסף דווקא דורשת ראיה, ואין כזו.

(קטע) כנראה אין כל קשר בין קרן של חיה ובין קרן במשמעות סכום עיקרי או ההון היסודי שעליו מוסיפים את הרווחים. כנראה קרן במשמעות הזו קשורה למילה האכדית קֶרֶנֻּ qerenu שמשמעה גורן או ערימה – כלומר החלק העיקרי באוכל כי הגורן היא מקום שיבולים שמהם מכינים לחם, ומכאן החלק העיקרי של הכסף. ואין קשר לקרן של חיה.

(קטע) לא נכון. הקרן של הצבי אינה חלולה ופתוחה משני הצדדים. היא אטומה.

(קטע) כדאי לדייק בניב: הניח מעותיו על קרן הצבי (ולא שם את כספו). שימו לב – על ולא בתוך. וזה חשוב כי הציור בביטוי "הניח מעותיו על קרן הצבי" הוא שקרן הצבי אינה דבר שבאמת יכול להחזיק את הכסף, ולכן משמעות הביטוי הוא שהאדם השקיע את כספו בדבר שהוא כנראה רק יפסיד ממנו.

(קטע) לא נכון. הקרניים של הראם אינן נקראות תועפות. הדובר, המומחה בחיסכון כספי, כנראה מכיר את הפסוק "כתועפות ראם לו", אבל הוא כנראה לא הבין אותו. המילה תועפות קשורה לתוקף, לרוממות (כנראה תועפות קשורה לתעופה), ולא לקרניים, ולכן: "כתועפות ראם לו" –  כמו ההתנשאות והגובה המרשים של הראם.

המסקנה: מומחים לחיסכון כספי – מוטב שיעסקו בתחום העיסוק שלהם. כסף. ולא לשון.