על מקור המילים: אשור, לאשר, לאשורו, לאלתר, אלתור, אימפרוביזציה, אלטרנטיבה, אלטר אגו, אלגוריה, אלטרואיזם, אלטרנטור, סיטואציה, ארכאולוגיה.
לא פלא שבארץ משופעת בהיסטוריה וקדוּשה כמו ארץ ישראל, נוסד לפני שנים ארגון אַתְרָא קַדִּישָׁא הפועל בכל אתר ואתר להגנתם של קברי יהודים (או שמא אינם כאלה?), בדרך כלל כשהם מתגלים בפרויקטים של בנייה וסלילה. אתרא קדישא, בארמית מקום קדוש.
לא כל החוגים הדתיים מסכימים איתם ועם דרכי פעולתם, ואפשר בהחלט שמי שאינו מסכים איתם הוא רב העיר – ובארמית, מרא דאַתְרָא, מילולית אדון המקום, וכינוי לראש רבני העיר.
בלשונות האזור, המילה אתר משמשת לציין מקום וגם דרך, ומשורש קרוב לה – א-ש-ר – בחילופים השכיחים של ת' ב- ש', נוצר אָשׁוּר שפירושו צַעַד, וגם הפועל הלא שכיח לאשֵר (בדיוק כמו לאשר מסמך) במשמעות ללכת: לספר משלי יש המלצות לא פשוטות להגשמה של הליכה בדרך הנכונה: "עִזְבוּ פְתָאיִם וִחְיוּ וְאִשְׁרוּ בְּדֶרֶךְ בִּינָה" וגם: "בְּאֹרַח רְשָׁעִים אַל תָּבֹא וְאַל תְּאַשֵּׁר בְּדֶרֶךְ רָעִים" – ואם קלטתם זאת, הבנתם את הדבר לאשורו, וזה בדיוק המקור: לאשורו פירושו לעומקו, בכיוון הנכון, למקום שהרֶגֶל הולכת אליו, מֵבין דבר כהִלכתו (שוב הליכה!)
מן המילה אתר קיבלנו גם את בָּתָר, במשמעות הארמית שלה אחרי, וגם אחרון. מכאן "בבא בַּתְרָא", מילולית השער האחרון, המסכת האחרונה בסדר נזיקין במשנה. הגענו לכך בלי הרבה פירושים בתר (post) מודרניסטיים. בתר, מן הארמית באתר, אחרי.
מחקר כבר איתר (כמובן מלשון אתר!) את התופעה שהחלפת מקום מגורים היא גורם בעל משקל בגרימת התקף לב; מה דעתכם על המשפט הבא ממדרש רבה: "מבית לבית חלוּק ומאתר לאתר נפש". ומפרש בן-יהודה: "מי שמעתיק דירתו מבית לבית יאבד חלוק, וממקום למקום מאבד לו נפש". ראו הוזהרתם לחזור לאַלתר למקום המגורים שלכם – כי לאלתר מקורו בארמית אל-אתר, מילולית על המקום. ובלי ספק אתם הולכים רק בדרך הראוייה, בזוכרכם כי אפשר לחסוך את ההמתנה עד ליום הכיפורים, כי כבר בראש השנה "צדיקים גמורים נכתבין ונחתמין לאלתר".
ולכן נעבור לאלתר למה שנגזר ממנו, האִלתוּר כמובן, זה שממציאים אותו על המקום. מה שמביא אותנו להצעה היפה שהועלתה בפעם לקרוא לאלטרנטיבה – אלתר נתיב, אִלתור במקום הנתיב המקורי. האלתור בלועזית הוא אימפרוביזציה, מן הלטינית improvisus , בלתי נראֶה מראש, בלתי חזוי (ה-vidi ב- veni, vidi, vici – באתי, ראיתי, ניצחתי – מאותו שורש). ואילו האלטרנטיבה היא מן הלטינית alternare, לעשות ראשית דבר אחד ואז דבר אחר. מכאן אלטֶר-אֶגוֹ בפסיכולוגיה, האגו האחר; מכאן גם אלֶגוריה (נסמך על הביטוי הלטיני alias, המשמש גם היום, שמובנו בזמן אחר, בדרך אחרת). ומכאן גם closed for alterations – סגור לשיפוצים (לשינויים), וגם אלטרואיזם, זה שמכוון כלפי האחר, השוֹנה.
ואם המילה נשמעת לכם מוּכרת בהקשר עצוב מעט, הרי זה מן הביקור במוסך שבו המוסכניק אמר לכם ב"עצב" (שעבר מייד אליכם, והכסף אליו…) שהאלטרנטור הלך. אפילו המילון שמציג את כל חלקי המנוע, כותב, ליד alternator באנגלית, מחולל זרם-חילופין – אבל ליתר בטחון מוסיף "אלטרנטור", כי אם תגידו את זה בעברית, יבינו סופית שאתם חייזרים בתחום. והחשמל הזורם ברשת הביתית הוא בזרם-חילופין, ובאנגלית alternate current או בקיצור AC להבדיל מ-DC המציין direct current.
חוזרים לאתר השיגור ממנו יצאנו למסע המילים, שם נמצא את האתר, ה-website, מן המקור הלטיני situs, מקום – שממנו נגזרה המילה סיטוּאציה, שבמקור ציינה מקום, אתר – ורק מאוחר יותר קיבלה את המשמעות של מצב עניינים. ומשם גם הצירוף in situ, בַּמָּקום, תמצאו בתחומים שונים: החל מתעשיית החלל שבה נבדקות מערכות כלי הטיס בו-עצמו, עבור דרך ארכיאולוגיה שם היא מציינת מִמְצָא שהושאר במקום המקורי שבו נחשף – וכלה, לא עלינו, בתאים סרטניים מוגבלים במקום שלא הספיקו להתפשט.
כתיבת תגובה