גלו מה עדיף: לנגן ב או לנגן על.

מנחם: שלום כאן מנחם פרי. בתשעה באב ימלאו מאה שנים להולדתו של נתן אלתרמן. אלתרמן ליווה את  מדינת ישראל בכל קורותיה בשירים, וגם בפזמונים שנונים ומבדרים.

"קונצרטינה וגיטרה" היה אחד השירים ששרו יונה עטרי ואילי גורליצקי במופע "שוק המציאות". את המנגינות כתב סשה ארגוב. מרת נינה, הסניטר הוותיק מנגנת על קונצרטינה, ומר זבארה – הפקח בנמל, מנגן עלי גיטרה.

שלום רות אלמגור-רמון. לא למדנו לומר: לנגן בגיטרה, או בכל כלי אחר, ולא "לנגן  על"?

רותי:  נכון – זאת דרך המלך: מנגנים ב: "יְבַקְשׁוּ אִישׁ יֹדֵעַ מְנַגֵּן בַּכִּנּוֹר",  הציעו עבדי שאול כשחשבו על טיפול במוסיקה במרה השחורה שתקפה את אדונם. ובמדרש לספר במדבר כתוב: "כמה נימין היו בכנור שהיו הלוים מנגנים בו".

קונצרטינות לא היו אז, אבל ניגנו בכלי הנגינה ולא עליהם. ואולם במזמור שיר ליום השבת קוראים – תהלים פרק צ"ב: טוֹב לְהֹדוֹת לַה' וּלְזַמֵּר לְשִׁמְךָ עֶלְיוֹן, לְהַגִּיד בַּבֹּקֶר חַסְדֶּךָ וֶאֱמוּנָתְךָ בַּלֵּילוֹת, עֲלֵי עָשׂוֹר וַעֲלֵי נָבֶל עֲלֵי הִגָּיוֹן בְּכִנּוֹר": עשור ונבל הם כלי נגינה, והיגיון – אולי גם הוא כלי נגינה ואולי הוא המיה. אמנם לא נזכר כאן הפועל לנגן,  אבל הצירוף של 'עלי' ואחר כך כלי נגינה אפשר לאלתרמן לכתוב: "עלי גיטרה", ולמען המשקל כתב בשורה הקודמת 'על' שהיא הגרסה הפשוטה יותר של המילה: "על קונצרטינה".

כך קיבלנו כאן צירופים שאפשר לשבח אותם בשירה, אבל רק בשירה: מנגן על קונצרטינה, מנגנן עלי גיטרה.

מנחם: אבל בדברי הפרוזה שלנו כאן ברדיו לא נשנה את מנהגנו לומר: מנגנים בפסנתר ובכינור.