על מקור המילה סיירת וגלגולה מארמית לעברית.
מנחם: שלום, כאן מנחם פרי ורות אלמגור-רמון: היום לפני ארבעים שנה השתלטה סיירת המטכ"ל על מטוס סבנה שנחטף בדרכו לישראל – מהי סיירת, רותי, וממתי יש סיירות בעברית?
רותי: במילון המונחים של האקדמיה ללשון העברית סיירת היא ספינת סיור בלבד. שורש המילים 'סיור ו'סיירת' חדש בעברית, ומקורו במילה הארמית סיירא – סייר – אדם שתפקידו לעבור ממקום למקום ולהעביר מידע. מכאן הסייר העברי הצבאי בן ימינו, ומכאן גם הסיירת-שהיא-ספינת-סיור.
כשהוקמו בצה"ל יחידות שתפקידן לסייר ולאסוף פרטי מודיעין, אך חייליהן גם אמונים על לחמת היבשה, ניתן להן השם 'סיירת' – שם מוצלח מאוד, מפני שהוא נשען לא רק על המשמעות הכללית של 'סייר', אלא גם על הצורה של המילה המשותפת למילים המציינות קבוצות: חַמֶּרֶת וגַמֶּלֶת בלשון המשנה – שיירת חמורים ושיירת גמלים, ובימינו טייסת ושייטת – קבוצת מטוסים וקבוצת כלי שייט. הסיירות המפורסמות בצה"ל היו סיירת שקד בפיקוד הדרום, סיירת חרוב בפיקוד המרכז וסיירת אגוז בפיקוד הצפון. כיום יש במקומן גדודי סיור – גדס"רים בקיצור הצה"לי. סיירת המטכ"ל, שנקראה בפי כל הסיירת, הוקמה בשנת 1957 למשימות מודיעין והיא כפופה לאגף המודיעין. ואולם בשל הרמה הגבוהה של חייליה, הידועה לכול, נקראות בציבור כל היחידות המובחרות "סיירות".
מנחם: ארבעים שנה למבצע איזוטופ של סיירת המטכ"ל – תודה רבה לרא"ר.
כתיבת תגובה