על משמעויות שונות של בניין התפעל וגם על "להתאהב" לעומת "לאהוב".

מנחם: שלום לרות אלמגור-רמון. כאן מנחם פרי. היום נפתח בנצרת עילית הקונגרס הציוני השלושים ושניים לנוער, בסימן "קום והתאהב בארץ". מה עומד בבסיסה של הסיסמה הזאת, רותי?

רותי: "קוּם הִתְהַלֵּךְ בָּאָרֶץ לְאָרְכָּהּ וּלְרָחְבָּהּ כִּי לְךָ אֶתְּנֶנָּה", אומר אלוהים לאברהם. הפועל התהלך, בבניין התפעל, מביע כאן את פעולה מתמשכת  – לא הליכה סתם, אלא הליכה –לאורך הארץ, ולרוחבה, וגם לאורך זמן. אמרנו "פעולה מתמשכת" – גם כאן בניין התפעל מביע את אורך הזמן. כמה וכמה משמעויות נושא בניין התפעל על כתפיו, וזו אחת מהן.

משמעות אחרת היא סבילות, פסיביות: על המילים "ואהבת את ה' אלהיך" אומרת מסכת יומא בתלמוד: "שיהא שם שמים מתאהב על ידך". כלומר אתה תאהב את אלוהים, ועל ידי אהבתך, באמצעות אהבתך, תהיה התורה אהובה על האחרים. ורש"י אומר על כך: "מתאהב על ידך – לחבירך" – כלומר בזכותך יאהב חברך את התורה.

בלשון ימינו קיבל הפועל "להתאהב" משמעות חדשה: לבוא לידי אהבה.

ומה ההבדל בין 'לאהוב' לבין 'להתאהב'? כאן באה לידי ביטוי משמעות אחרת של בניין התפעל – מעבר ממצב למצב. כמו הפעלים להתפרק או להתפרד – בלשון התנ"ך, ובלשון ימינו – להתיישב – לעבור ממצב כלשהו למצב של ישיבה. וגם 'להתאהב' – לעבור למצב של אהבה. אפשר להתאהב באדם, בציבור, וגם באֶרץ,  ואין כמו להתהלך בארץ כדי להתאהב בה.

מנחם: תודה לרא"ר, ודיונים מוצלחים לבני הנוער בקונגרס הציוני בנצרת עלית.