למה המשיכו המגורשים לשמר את שפת ארץ מוצאם, איך קרה שבניגוד לדעתו של הרצל וכנגד כל הסיכויים חזרה העברית להיות השפה הרשמית, כיצד השפיע העידן המודרני (האמנציפציה ועוד) על העברית, מה ארגון אונסק"ו מנסה ללמוד מאיתנו ומהן המסקנות המעשיות מסדרת הפרקים הזו.

להאזנה ב-itunes לחצו כאן | להאזנה ב-Podcast Addict לחצו כאן.

להאזנה ביוטיוב:

ולחובבי soundcloud:

בחלק השלישי והאחרון במסע ההיסטורי המשלב את מעמד העברית בתקופות שונות בחיי עם ישראל התמקדנו במה שקרה לעברית לאחר גירוש ספרד וגירוש יהודי אשכנז – גירוש שחולל לא רק שינוי דמוגרפי עצום אלא גם שינוי לשוני.

אחת התופעות המרתקות והמסקרנות היא מדוע מגורשי ספרד וצרפת המשיכו לדבר את הלהגים שלהם בארצות החדשות ולא זנחו אותם כמו שקורה תמיד לכל קהילת מהגרים הנטעמת במקום החדש ולכן משנה את שפתה.

עוד תופעה מרתקת היא איך קרה שדווקא העברית חזרה להיות הלשון של עם ישראל כשבפועל היו סיבות רבות מדוע אין סיכוי שזה יקרה לה, כמו שרבים וטובים חשבו, כולל הרצל וראשי ההנהגה!

עוד דיברנו בפרק על השפעת העידן המודרני (המהפכה התעשייתית, האמנציפציה, שוויון זכויות וההתעוררות הלאומית) על לשונות היהודים ועל מעמד העברית, על מלחמת השפות, על איך הפכה העברית לשפת הרשמית בתקופת המנדט, וגם כיצד ארגון אונסק"ו מנסה ללמוד מאיתנו על הפיכת שפות מתות לחיות.

ויש גם כמה מסקנות מעשיות מסדרת הפרקים הזו: על הכוח של הציבור הרחב בשאלת מעמד העברית, על הקשר בין התפתחות העברית דווקא כשעם ישראל בארצו, ועל העברית כנס תרבותי-לאומי והטעות שעושים היום כשכותבים ספרים ומאמרים באנגלית בלבד.


הרב ד"ר חנוך גמליאל הוא ראש החוג ללשון העברית במכללה האקדמית הרצוג, חבר באקדמיה ללשון העברית וחבר בוועדת הדקדוק באקדמיה.

כתב את הספר מכל הלשונות (עם עשהאל אבלמן). עבודת הדוקטור שלו עוסקת בנושא "תפיסות תחביריות בפירוש רש"י לתורה", וגם כתב מאמרים בנושא. כתב את הספר "רש"י כפרשן וכבלשן: תפיסות תחביריות בפירוש רש"י לתורה" בהוצאת מוסד ביאליק, ואת "פרקים בתולדות הלשון העברית – יחידה ארבע: לשון הפיוט הארץ ישראלי" מטעם האוניברסיטה הפתוחה.בוגר ישיבת הר עציון בגוש עציון, לימד בישיבת הקיבוץ הדתי, והיום עוסק בעיקר בעברית של ימי הביניים שהושפעה מן הערבית, ובחוכמת הלשון בימי הביניים בפרט במרחב האשכנזי.

לפרקים קודמים שבהם התארח בקולולושה ד"ר גמליאל:


הרחבות ודברים שהוזכרו בפרק:

 

 

רוצים להתעדכן כשיעלה ההסכת הבא? רוצים לקבל עדכון כשעולה רשומה חדשה לאתר?
לחצו כאן והצטרפו לרשימת התפוצה של "לשוניאדה"