לְמה הכוונה "שנת תרפפ"ו" אם תרפפ"ו לא הייתה מזמן כל כך, מי באמת המציא את השם חנוכייה, ומדוע מילון אבן שושן טועה כשהוא כותב שמקור המילה "פיתה" הוא ארמי – כל זאת ועוד בפרק שעוסק בלאדינו: ההיסטוריה שלה, מילים שחדרו לעברית בהשפעתה ועל החלטת ממשלת ספרד להקים פה בישראל את האקדמיה ללשון הלאדינו.

להאזנה ב-itunes לחצו כאן. להאזנה ב-Podcast Addict לחצו כאן.

ההסכת ביוטיוב:

.ולחובבי soundcloud:

כשמדברים על השפעה של שפה לועזית על העברית מיד חושבים על האנגלית. אבל הרבה לפני שדוד סם חיבק אותנו חזק ואנחנו חיבקנו אותו חזרה (ראו דגלי ארה"ב ביום העצמאות של ישראל) על העברית השפיעו שפות אחרות, כגון הגרמנית והיידיש.

רבות נכתב על השפעת היידיש על העברית בתחומים שונים (אוצר מילים, תחביר וכדומה), ואולם את אחותה הספרדית של היידיש – הלוא היא הלאדינו, השאיר מחקר הלשון בקרן זווית. ככל שנוקפות השנים היא מקבלת את הכבוד הראוי לה, ואחת החוקרות שדואגת שיכירו את הלאדינו ואת תרומתה לעברית היא פרופ' אורה (רודריג) שורצולד.

בשיחה עימה שוחחנו על ההיסטוריה של הלאדינו (הספרדית היהודית) על אותיות הכתב שלה ועל הצלילים המיוחדים שלה (ג', ז' ועוד). דיברנו על התחביר שלה ועל אוצר המילים שלה – האם הוא דומה יותר לעברית או לספרדית.

בשיחה הדגימה פרופ' שורצולד כיצד באמצעות הלאדינו אפשר להכיר עיצורים מקוריים מימי הביניים שכבר נעלמו מהספרדית עצמה, וכמובן הדגמנו מילים, צירופים וביטויים שחדרו לעברית מן הלאדינו: בורקס, פינג'ן, באסטהקומבינה, קיוסק, מנגל, טמבל, ספונג'ה, הסיומת -יקו כמו קופיקו, מושיקו; "בר מינן" במשמעות חס וחלילה, "כפרה" במשמעות לא נורא, "מגילה" במשמעות מסמך ארוך; צירופים כמו "אכל אותה", "פתח שולחן", ו"שם אותו בכיס הקטן".

גם דיברנו על הגילויים הגדולים שלה – למה הכוונה "שנת תרפפ"ו" אם תרפפ"ו לא הייתה מזמן כל כך, מי באמת המציא את השם חנוכייה, ומדוע מילון אבן שושן טועה כשהוא כותב שמקור המילה "פיתה" הוא ארמי.

חתמנו את השיחה בפרטים על ההחלטה של ממשלת ספרד להקים בישראל את האקדמיה ללשון הלאדינו – מי יזם את הרעיון, מה בדיוק יעשו בה ובאיזה שלב בהקמתה היא נמצאת.


פרופ' אורה (רוֹדְרִיג) שְוַרְצְוַלְד – בלשנית, מומחית ללאדינו, מרצה באוניברסיטת בר אילן והייתה שם ראש החוג ללשון. בעבר הרצתה במכללת תלפיות וגם הייתה ראש המחלקה למדעי הרוח במכללה. הייתה נשיאת החוג הישראלי לבלשנות, נשיאת האגודה הישראלית לחקר שפה וחברה, ויושבת ראש ועדת המקצוע ללשון העברית במשרד החינוך.

חברה באקדמיה ללשון העברית, חברה באקדמיה הממלכתית הספרדית וחברה במכון סלטי. כלת פרס לנדאו למדעים ולמחקר מטעם מפעל הפיס בתחום חקר הלאדינו. כתבה וערכה ספרים רבים, ביניהם פרקים במורפולוגיה עברית. באחרונה ראה אור ספרה מחקרים בעברית בת זמננו, הכולל מאמר בנושא "שקיעי ספרדית יהודית בעברית החדשה" (עמוד 242-235).


עוד בעניין השפעות שפות אחרות על העברית:

.
.

רוצים לקבל עדכון על ההסכת הבא? רוצים לדעת מתי עולה הרשומה הבאה?
לחצו כאן והצטרפו לרשימת התפוצה של "לשוניאדה"