גלו אם יש קשר בין אדם מוכשר ובין בשר כשר.
מנחם: שלום, כאן מנחם פרי ואנחנו שמחים לארח היום את בוריס אוסטרובסקי, קצב, עולה מאוזבקיסטן – 21 שנים בארץ, והוא מבקש לשאול אותנו שאלה:
בוריס: יש קצב מוכשר ויש בשר מוכשר – איך זה אותה המילה משמשת לשתי המשמעויות?
מנחם: מה נשיב לו, רות אלמגור-רמון?
רותי: אני שמחה על השאלה של בוריס – יש שאלות שרק מי שעברית אינה שפתו אמו ישאל –דוברי עברית ילידים לא יתנו עליהן את הדעת.
מוכשר – משורש המילה כ-ש-ר, שמשמעותו מצליח, טוב. "בַּבֹּקֶר זְרַע אֶת זַרְעֶךָ", מציע ספר קוהלת, "וְלָעֶרֶב אַל תַּנַּח יָדֶךָ כִּי אֵינְךָ יוֹדֵע אֵי זֶה יִכְשַׁר". כלומר כשאדם זורע זרעים, כדאי שיזרע גם בבוקר וגם בערב, כי לא יוכל לדעת איזה מהם יכשר, יצליח. מכאן – להכשיר אדם – להכינו לתפקיד כלשהו, רק בעברית החדשה, ולאחר שהכשירו אותו – הוא מוכשר – מוכשר לתפקיד – השימוש הזה עתיק, מלשון חכמים. אבל קוהלת מדבר גם על אדם בעל כישרונות, כישרונות מלידה: "כִּי יֵשׁ אָדָם שֶׁעֲמָלוֹ בְּחָכְמָה וּבְדַעַת וּבְכִשְׁרוֹן". ומכאן בלשון ימינו: אדם מוכשר – בעל כישרונות.
ואפשר לסגור את המעגל בבשר המוכשר: הכשיר בלשון המשנה: קבע שהדבר כשר. אבל היום התרחבה המשמעות, ולהכשיר פירושו להביא, בעיקר בשר, למצב שבו יהיה כשר. ובשר שעבר עליו התהליך הזה הוא בשר – מוכשר.
מנחם: תודה רבה רא"ר, ותודה לקצב לבוריס אוסטרובסקי המוכשר על שאלתו.
כתיבת תגובה