על מקור המילים: שת, לשתות, שתה, תשתית, שתי וערב.
אם שותים לא נוהגים, אבל ליבֵּנו לא שָׁת לכלל הזה, ואנחנו נוהגים כרגיל במסע-המילים ומתייחסים לשורש ולגלגוליו, והשורש הוא שתה.
הכניסה למשתֶה לשוני זה מביאה אותנו להֶקשר-מילים מעניין שעליו עומד מילון בן-יהודה: השורש ש-ת-ה, הוראתו הראשונה היתה לְמַטָּה. "האומר: הלך לשתות (כלומר למטה), והשומע הבין: הלך אל הנחל, אל מקום המים, כדי לשתות מים". ולכן, לפי בן-יהודה (המילונאים האחרים אינם עושים קישור זה), ש-ת-ה הוא גם השורש של שֵׁת – אחוריים, ישבן – מילה המשמשת גם כדי לציין תחתית ההר וגם המקום הנמוך שהנחלים זורמים אליו. ומייד נראה, כי הפירוש הזה אינו רחוק משימוש מודרני דומה באותו שורש. מי ששותה עוסק בשתייה – אבל כיצד נסביר את הקֶשֶר לְאֶבֶן מפורסמת שהיתה בבית המקדש ועליה ארון הלוחות? הנה כך אומר התלמוד: "אבן היתה שם מימות הנביאים הראשונים ושְׁתִייה היתה נקראת", ולפי האגדה היא נקראה כך מפני "שממנה הוּשְׁתָה [נוסד] העולם". לאבן הזו, שהיום נמצאת במסגד כיפת הסלע, אין קשר לשתייה של משקאות – אלא היא קשורה, מילולית כמובן, לשֵת (האחוריים, התחתית) או לשֶת (כתיב אחר, במובן של בסיס), וכולם מתייחסים לאותו שורש. וגם תשתית היא מן השורש הזה: מה שנמצא למטה, בתחתית, ביסוד הדברים.
ועכשיו נוסיף לכך עוד משמעות, אף היא על אותה תשתית לשונית: הבד והאריג נוצרים מחוטי שְׁתִי שמוצלבים בחוטי עֵרֶב – ויעידו הנחקרים שנצלבו בחקירת שתי וערב – והמשמעות היסודית היא זו של התשתית: כשם שהאריג נארג, נרקם, נוצר, כך גם לפי המקורות "ממנה [מאבן השתייה] נִשְתָּה העולם". ובנוסח אחר נכתב שם נִשְתַּת העולם, שכן השורש ש-ת-ת הוא צורת משנה של השורש ש-ת-ה שעליו אנו משתיתים את הדברים. ולכן, שַׁתַּאי הוא גם מי ששותֶה, וגם שם המקצוע של האורֵג.
בכל מה שנוגע לשתייה, יש לנו עוד הרבה מה ללמוד מעמי העולם, שממש לא הצמידו את הנושא לא לתשתית ולא לאחוריים. bibere בלטינית פירושו לשתות, ולכן imbibe באנגלית פירושו לגמוע (מילולית: לשתות פנימה), וגם לספוג ולהפנים. מאותו שורש גם beverage, מַשְׁקֶה. גם לשונות אירופה האחרות נטלו את השורש: beber rápido הוא בספרדית מי ששותה (לא מים…) במהירות; בצרפתית התֶשֶר שניתן למלצר או לנותן-שירות הוא pour-boire, דמי-שתייה, ואילו biberon הוא בפשטות בקבוק-הנקה לתינוק.
לפי חוקרי-המילים, השורש הלשוני שהצמיח את bib ונגזרותיה, אחראי גם ליוונית pinein, לשתות – ומכאן ה-symposion שהוא מסיבת-שתייה – וגם ללטינית potare שפירושה לשתות, וממנה השלטים שתראו על ברזיות בצרפת עם הכיתוב eau potable, מי שתייה. ומאותו שורש גם potus, בלטינית שתוי, אבל יש מי שדרשו זאת: President of the United States, וכך גם נקרא אתר הביוגרפיות של נשיאי ארה"ב: potus.com
לחיים, בתקווה ששתיתם בצמא את הדברים!
כתיבת תגובה