יום חמישי בערב הוא ליל שישי או שדווקא יום שישי בערב? ומהו ליל שבת? הסבר המונחים ליל שישי וליל שבת.
מנחם: שלום, כאן מנחם פרי ורות אלמגור-רמון. רותי, שומעים אצלנו הרבה את הצירוף "ליל שישי", ובגזיר של עיתון חרדי המונח לפניי אני מוצא כתוב: "קוגל בטעם של אימא – בכל ליל שישי".
מישהו עוד עלול לחשוב שמוכרים קוגל אחרי כניסת השבת, לא?
רותי: נכון, רבים מדוברי העברית בימינו עלולים לחשוב כך. אבל ההיגיון אומר שמוכרים קוגל לכבוד שבת – ביום שישי עצמו, או בלילה שבין חמישי לשישי. ובאמת אין ספק שמפרסמי המודעה מתכוונים לאותו הלילה – הלילה שבקצהו של יום חמישי – בעוד כמה שעות. ואילו הלילה שלאחר כניסת השבת – הוא נקרא – ליל שבת: על המילים "אור צדיקים ישמח" שבספר משלי המדרש אומר: "שלושים וָשש שעות שימשה אותה האורה: שתים עשרה של ערב שבת", כלומר יום שישי עצמו, "ושתים עשרה של ליל שבת ושתים עשרה של שבת".
ליל שבת הוא אפוא שתים עשרה השעות שלאחר כניסת השבת. וכך כל שאר ימי השבוע – ימי החול: הלילה שלהם הוא הלילה הבא לפניהם: את הצירופים ליל שלישי, ליל רביעי, וכו' מוצאים בלשונם של חכמי ימי הביניים ובלשון הפרשנים. ליל חמישי, למשל – הוא הלילה האחרון שעבר עלינו – אמש, וליל שישי – הלילה הבא עלינו לטובה.
מי שירצה אפוא לקנות קוגל יצטרך להקדים ולבוא הלילה, והוא וכל בני משפחתו יוכלו ליהנות מן הקוגל בליל שבת – מחר בלילה, וכל השבת כולה.
מנחם: רק לא להגזים, בגלל הקלוריות. רות אלמגור-רמון – תודה רבה!
כתיבת תגובה