גלו מי המציא את המילה פרסומת ומה הקשר שלה ליוונית.
מנחם: שלום לרות אלמגור-רמון. כאן מנחם פרי. אחת המילים השכיחות היום בעולם התקשורת העברי היא פרסומת. איך הגיעה הפרסומת לעברית שלנו, רותי – אבותינו הסתדרו בוודאי בלעדיה.
רותי: באמת יפה להזכיר את המילה 'פרסומת' בשנת הארבעים למותו של המשורר ומחדש המילים הפורה – אברהם שלונסקי. בזכות חידושיו וחידודיו זכה לכינוי "לשונסקי". בראשית שנות השלושים של המאה שעברה ייסד שלונסקי את כתב העת "טורים", ולמימונו החל לשמש רעיונאי – קופירייטר, וחיבר טקסטים לרקלמות. רקלמה – מילה רוסית שהילכה אז, ובמקומה טבע שלונסקי את המונח פרסומת. המילה נקלטה יפה כל כך, עד כי הכניעה לחלוטין את קודמתה 'רקלמה'.
משקלה של המילה פרסומת איננו רגיל: היא מזכירה בצורתה – תזמורת, משמורת, אבל יש בה ארבע אותיות שורש, ואילו במילים תזמורת, משמורת ודומותיהן – האות הראשונה איננה מן השורש. את המילה פרסומת גזר שלונסקי מן הפועל לפרסם, מפורסם, שמקורו ביוונית, כנראה מאותו מקור שממנו המילה פרהסיא, ומשם הגיעה ללשון חכמים: על דברי ספר משלי – "מְכַסֶּה פְשָׁעָיו לֹא יַצְלִיחַ" אומר התלמוד שהדברים אמורים "בחטא מפורסם". ובמקום אחר התלמוד מדבר על "גנב מפורסם". מעניין – המפורסם התלמודי הוא מפורסם שלילי, ואילו היום המפורסמים – פרסומם חיובי בדרך כלל. ומן הפרסום והמפורסם הגיע שלונסקי אל הפרסומת, ובלי פרסומת – מהם היום חיינו.
.מנחם: רות אלמגור-רמון – תודה רבה!
כתיבת תגובה