דומים אבל שונים: גלו מה ההבדל בין לשכור ובין להשכיר ובין לשאול ובין להשאיל.
גילה סלומון מתל אביב מבקשת מאתנו להבהיר שוב את ההבדל בין לשכור ובין להשכיר, ואנחנו נצרף אל התזכורת הזאת את הצמד לשאול ולהשאיל: "השואל את הפרה" הוא שמו של הפרק השמיני במסכת בבא מציעא, במשנה ובגמרא, על שם המילים הפותחות.
שואל את הפרה – לא כדי לקבל ממנה תשובה, אלא – לוקח אותה מחברו כדי להיעזר בה בעבודה ולהחזירה. הוא שואל את הפרה, ובעל הפרה משאיל לו אותה. וכסיפור הפרה ברפת כך סיפור הספר בספרייה: הספרן משאיל את הספר לקורא, נותן לו אותו בהשאלה, והקורא – שואל אותו.
יחס דומה יש בין שוכר למשכיר. הפרק השביעי באותה מסכת, בבא מציעא, פותח במילים: "השוכר את הפועלים". שוכר את הפועלים – לוקח אותם לעבודה בשכירות. וגם היום: אדם שוכר דירה, שוכר סירה לשוט בה או שוכר מכונית לתור בה את העולם.
בכל שאילה – הנותן משאיל, והלוקח שואל.
ובשכירות – הנותן – בעל הנכס, משכיר, והלוקח – שוכר.
הנמלה, הארנבת, החזיר והזמיר אינם שוכרים את הדירה, מפני שהדיירים אינם לרוחם – בסיפורה של לאה גולדברג "דירה להשכיר" – ורק היונה, שוחרת השלום, שוכרת את הדירה.

כתיבת תגובה