על משפחת שורשים בעלת משמעות משותפת והחולקת את אותיות השורש כ-ל והאות שלישית נוספת מעניקה משמעות כלשהי: כלים, כולל, מכיל, כלא, מתכלה – מיוחד לט"ו באב.
מנחם: שלום, כאן מנחם פרי ורות אלמגור-רמון. ט"ו באב היום, היום שבו נהגו בנות ישראל לצאת לכרמים בריקודים "בכלי לבן שאולין" – מהם 'כלי לבן', ואולי כדאי לומר משהו גם על המילה "שאולים".
רותי: כלי לבן הם כלים שצבעם לבן – כלים לבנים. כלים כאן הם בגדים. כלי – אולי משורש כ-ו-ל– שורש המילים מכל ומכיל; או כלי – משורש המילה 'כלא' – כי הוא כולא בתוכו, ואולי משורש הפועל 'מתכלה' – כי יש לו גבולות סגורים, נגמרים, ואולי משורש הפועל 'כולל' – כי הוא כולל בתוכו דברים, והמסקנה היא שלפנינו שוב משפחת שורשים שיש בהן כ-ל ומשמעותם העיקרית משהו כמו 'יש בו', ומכאן כל אות שלישית נוספת מעניקה משמעות כלשהי, כפי שהראינו.
נשוב לתמונת בנות ירושלים היוצאות לכרמים בריקודים "וּבְנוֹת יְרוּשָׁלַיִם יוֹצְאוֹת וְחוֹלוֹת בַּכְּרָמִים" כתוב שם, כלומר מחוללות – רוקדות. ומה הן לובשות? כלי לבן. הכלים הלבנים כאן הם בגדים לבנים. המשמעות הזאת של המילה 'כלי' איננה בשימוש הלשון היום, אבל היא הייתה מקובלת בימי המשנה והתלמוד: "בראשונה היתה הוצאת המת קשה לקרוביו יותר ממיתתו עד שהיו קרוביו מניחין אותו ובורחין עד שבא רבן גמליאל ונהג קלות ראש בעצמו ויצא בכלי פשתן ונהגו העם אחריו לצאת בכלי פשתן" (בבלי מועד קטן).
כתיבת תגובה