גלו אם יש קשר בין גאון, genius (באנגלית: ג'ינייס=חכם מאוד) או שרק יד המקרה בדבר.
@yiramne גאון, genius (באנגלית: ג'ינייס=חכם מאוד) – יש קשר בין המילים? #לומדים_עם_טיקטוק #לומדיםעםטיקטוק #לשון #עברית #השפה_העברית #דקדוק #גאון #אטימולוגיה #גיזרון #תשמוץ #צלילדומה #רבסעדיהגאון #תקופתהגאונים #חכםמאוד #איינשטיין #גאונה #לשוןהמקרא #ראשישיבה #תלמידחכם #תורה הוא גאון, והיא – גאון או גאונה? @ירעם נתניהו
תמלול:
גאון, genius – יש קשר בין המילים?
בתנ"ך גאון משמש במשמעות גאות, במשמעות גאווה ובמשמעות רוממות, גדלות, תפארת.
- גאון במשמעות גאות, כמו שנאמר על הים: וָאֹמַר עַד פֹּה תָבוֹא וְלֹא תֹסִיף וּפֹא יָשִׁית בִּגְאוֹן גַּלֶּיךָ – כלומר למרות גאות הגלים של הים (גאון גליך) הקב"ה שם לו גבול. ומכאן כנראה השם של סבך הצמחייה שעל גדות הירדן: גאון הירדן – על שם גאות המים באזור או אולי על שם הגובה הרב של הצמחים שם.
- גאון במשמעות גאווה: לִפְנֵי שֶׁבֶר גָּאוֹן, וְלִפְנֵי כִשָּׁלוֹן גֹּבַהּ רוּחַ – יש פה תקבולת גאון, גובה רוח. ומכאן גם בימינו: בגאון – בגאווה, כמו: הוא עומד בגאון – הוא עומד בגאווה, נשא את ראשו בגאון – בגאווה.
- גאון במשמעות רוממות, גדלות, תפארת, כמו: יִבְחַר לָנוּ אֶת נַחֲלָתֵנוּ, אֶת גְּאוֹן יַעֲקֹב אֲשֶׁר אָהֵב סֶלָה – תפארת יעקב.
ומפה אנחנו מתחברים למשמעות חדשה שנוצרה מאוחר יותר, בתקופה הגאונים.
ראשי הישיבות בבבל כונו: ראש ישיבת גאון יעקב או בקיצור גאון, ומכאן: רב סעדיה גאון – הוא היה ראש ישיבה בבל, וכן: תקופת הגאונים – התקופה שבה חיו ראשי הישיבות שהיו בבל עד ימי הביניים.
בהמשך החלה המילה גאון לשמש כינוי לראש ישיבה בכלל, בכל מקום שהוא ובלי קשר לבבל, וגם המילה גאון החלה לשמש כתואר לאדם גדול בתורה, כמו: הגאון מווילנה.
ומכאן אנחנו מתחברים למשמעות הרווחת בימינו – אדם חכם במיוחד, בלי קשר לתורה דווקא. ופה יש גם השפעה לועזית: המילה genius (גֶ֫נְיוּס) בשפות אירופה דומה בצליל למילה גאון, ולכן היה נוח להוסיף למילה גאון גם את המשמעות החדשה של גאון – מעין איינשטיין כזה.
כתיבת תגובה